skip to Main Content

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić primio je juče u odvojenim susretima ambasadora Republike Italije u BiH Nicolu Minasija i ambasadoricu NR Kine u BiH Chen Bo.

Ambasador Minasi je predsjedavajućem Zvizdiću uručio poziv talijanskog premijera Paolo Gentilonija  za sudjelovanje na Samitu lidera zemalja Zapadnog Balkana, koji će biti  održan u Trstu 12. jula ove godine. U pozivu se navodi  da  intenzivnija regionalna saradnja  i čvrsti odnosi sa Evropskom unijom predstavljaju osnovne elemente za stabilnost i napredak Zapadnog Balkana.

Ambasador Minasi je rekao da će Samit biti nastavak berlinskog, bečkog i pariškog sastanka i izrazio očekivanje da u fokusu samita budu teme koje su ključne za evropske integracije.

Predsjedavajući Zvizdić se zahvalio na pozivu i rekao da na samitu  u Trstu očekuje odobravanje projekata koje je kandidirala Bosna i Hercegovina i koji  su zadovoljili tehničke i stručne uvjete. Rekao je da je ovaj samit jedan od najvažnijih za region cjelokupnog Zapadnog Balkana.

Predsjedavajući Zvizdić i ambasadorica Bo su razgovarali o realizaciji započetih energetskih projekata, kao i o  mogućnostima daljeg unapređenja saradnje Bosne i Hercegovine  i NR Kine. Razmijenjena su mišljenja o Konferenciji o turističkoj saradnji na visokom nivou koja se treba održati u Sarajevu u septembru ove godine, kao i o predstojećem Samitu šefova vlada Kine  16 zemalja centralne i istočne Evrope koji će biti održan u Budimpešti u drugoj polovini ove godine.

 

Back To Top