skip to Main Content

Vlada Kantona Sarajevo02032015

 

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je listu aplikanata – poslodavaca koji ispunjavaju uslove za učešće za Programu sufinasiranja pripravnika VSS, VŠS, SSS i KV stručne spreme po Programa o izmjenama i dopuni Programa mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u KS-u 2015.

Programom će biti zaposleno 449 pripravnika i to 338 sa VSS i VŠS  i 111 sa SSS i KV  stručne spreme.

Cilj  programa je zapošljavanje  i osposobljavanje mladih osoba  bez radnog iskustva za samostalan rad u struci, odnosno obavljanje pripravničkog staža,a koji su prije objave javnog poziva bili prijavljeni na evidenciji nezaposlenih.

Za ovu namjenu je izdvojeno 2.768.718 KM. Služba  za zapošljavanje Kantona Sarajevo  će poslodavcima koji budu obuhvaćeni programom shodno Zakon o radu u KS, mjesečno (12 mjeseci za VSS i VŠS i šest za SSS i KV stručnu  spremu) refundirati sredstva u ukupnom iznosu od 600, KM za VSS  i VŠS,te  500 KM za SSS i KV spremu za isplatu plaća i uplatu zakonom propisanih poreza i doprinosa.

Iznimno od prethodnog, pripravnici medicinske struke VSS i VŠS po ovom programu zapošljavaju se na period od šest mjeseci i pripadaju im ista prava kao pripravnicima  sa VSS i VŠS.

Služba  za zapošljavanje Kantona Sarajevo također realizira i Programe Federalnog Zavoda za zapošljavanje za koje je Vlada Federacije  izdvojila 50 miliona KM.

Svrha programa je pored ostalih mjera i subvencioniranje poslodavaca za  zapošljavanja nezaposlenih osoba bez radnog iskustva, odnosno radnog staža u zvanju za koje su se obrazovale ili u nivou stručne spreme.

Zahtjev za sufinansiranje podnijelo je 162 poslodavca  za zapošljavanje mladih bez radnog iskustva.

Zahvaljujući aktivnim  mjerama zapošljavanja na evidenciji JU „Služne za zapošljavanje Kantona Sarajevo“- Sarajevo  u ovom mjesecu zabilježen je  pada nezaposlenosti.

U Kantonu Sarajevo je na evidenciji Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo registrovano 70.514 nezaposlenih  osoba, što je za 2.031 lice ili 2,80 odsto manje u odnosu na decembar 2015., a za 901 ili 1,26 odsto manje u odnosu na decembar 2014. godine.  Istovremeno  opada i  broj nezaposlenih osoba do 35 godina, odnosno mladih.

Odnosno, u decembra 2015.  na evidenciji nezaposlenih u JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo  bilo je prijavljeno 31.242, ili 43,01 posto nezaposlene osobe  do 35 godina, a danas ih je 29.456 , odnosno 41,77 posto, saopćeno je iz Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

Back To Top