skip to Main Content

PITANJE: Porezni obveznik ima pravo na porezno priznati rashod u visini dvostrukog iznosa bruto plaća isplaćenih novoprimljenim radnicima. Svi uslovi su zadovoljeni.

S obzirom na to da je neto plata isplaćena, ali svi pripadajući doprinosi i porezi nisu plaćeni  za sve mjesece, da li u obrazac porezne olakšice možemo unijeti onoliko koliko smo platili doprinosa i poreza i taj iznos koristiti kao poreznu olakšicu po osnovu novog zapošljavanja?

Ako prijavimo novozaposlene u 2019. godini u obrazac PP-812 za 2019. godinu, te evidentiramo u podatke o novim zaposlenicima, kako ne bi preskočili prijaviti, a ne koristimo poreznu olakšicu za iste, tj. ne navedemo iznose bruto plaće i doprinosa iz razloga opreznosti produženja ugovora i rizika da to pravo izgubimo, da li bismo mogli koristiti olakšice za 2020. godinu za isplaćene plaće u 2020. godini ako im ugovor bude produžen i potvrdimo uslov više od jedne godine, s obzirom na to da smo ih prijavili kao novouposlene kroz obrazac PP-812 u 2019. godini?

 

ODGOVOR:

 

Ovaj sadržaj je dostupan samo pretplatnicima!
PRIJAVITE SE

Ako ste zainteresovani za pretplatu kontaktirajte nas na mail: prodaja@privrednastampa.biz

PRETPLATA NA ČASOPIS ZIPS

PRETPLATA NA ČASOPIS SUDKSA PRAKSA

Časopis ZIPS

Back To Top