skip to Main Content

Na inicijativu ministra komunikacija i prometa BiH Ismira Juska a u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo i vodećom asocijacijom kompanija softverske industrije u BiH Bit Alijansom, pokrenut je pilot-projekat u srednjim školama Kantona Sarajevo s ciljem edukacije i ohrabrivanja mladih u odabiru perspektivnih zanimanja u IKT-u i softverskoj industriji u cjelini.

U početnoj fazi pilot projekta, predstavnici Ministarstva i pojedinih članica Bit Alijanse su obišli četiri srednje škole KS, i to: Prvu, Drugu, Treću i Četvrtu gimnaziju.

Ministar Jusko je istakao da je potreba za IT kadrom velika te da se u ovom momentu procjenjuje kako nedostaje 6.000 IT inžinjera za potrebe naših firmi. Također, naglasio je da se, prema evidencijama službi za zapošljavanje, na birou za zapošljavanje ne nalazi niti jedan IT inžinjer.

„Danas, kada je više nego teško doći do posla, imajte na umu da upravo IT stručnjaci nalaze posao. IT sektor je najperspektivnija industrijska grana koja ima brz i jak razvoj na tržištu“, pojašnjava ministar Jusko.

Učenicima navedenih škola su se obratili stručnjaci iz IKT oblasti i prenijeli im dio svog znanja i iskustva u radu. Jedna od njih je i Dalila Zeljković iz kompanije Symphony koja je izrazila svoje oduševljenje učenicima i dodala da se nada da će kroz koju godinu neki od njih postati članovi Symphony tima jer imaju veliki potencijal i predstavljaju budućnost ove struke u našoj državi.

Haris Palalija, saradnik iz Bit Alijanse, smatra da je veoma važno predstaviti mladima prilike koje nudi softverska industrija te se nada da će ovaj pilot projekt biti proveden širom BiH u narednom periodu.

„Za izbor karijere važni su volja i ljubav prema tome što radite, ali svakako treba obratiti pažnju i na to koliko je zanimanje perspektivno u zemlji u kojoj živite. U našoj zemlji su trenutno najperspektivniji poslovi u IT sektoru i vrlo je važno da mladi ljudi budu upoznati sa tim“, rekla je Edina Hajrić, softver inžinjerka u kompaniji Misija:Web tokom svoje prezentacije.

Bit Alijansa trenutno broji 42 kompanije-članice, a u ovom pilot-projektu učestvovale su: QSS, Klika, Symphony, Ministry of Programming i Misija:Web.

Sa početkom naredne školske godine Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine i Bit Alijansa će ponuditi svim zainteresiranim srednjim školama u BiH učešće u ovom pilot projektu.

Back To Top