skip to Main Content

Federalna Inspekcija Inspektori

 

Sektor granične inspekcije Federalne uprave za inspekcijske poslove, radi zaštite zdravlja stanovništva usljed povećanih temperaturnih vrijednosti u ljetnom periodu, a u skladu sa važećim propisima i podzakonskim aktima u oblasti sanitarne i tržišne inspekcije, u narednom periodu pooštrava inspekcijski nadzor nad skladištenjem i transportom uvezenih pošiljki flaširanih voda, osvježavajućih bezalkoholnih pića, voćnih sokova, voćnih nektara, piva i sličnih proizvoda.

Povodom navedenog, Federalna uprava za inspekcijske poslove će vršiti laboratorijsku provjeru zdravstvene ispravnosti uvezenih pošiljki navedene robe, a što podrazumjeva mikrobiološku i osnovnu fiziko-hemijsku analizu.

Uzorke uvezenih pošiljki robe uz zapisnik o uzimanju uzorka Federalna uprava za inspekcijske poslove upućivat će na provjeru mikrobiološke i osnovne fiziko-hemijske zdravstvene ispravnosti u laboratorije Zavoda za javno zdravstvo FBiH u Sarajevu i Mostaru.

Istovremene aktivnosti bit će provedene i od  inspektorata RS-a, a što podrazumjeva sinhronizovano i ujednačeno postupanje entitetskih inspekcijskih organa u prekograničnom prometu roba u BiH, saopćeno je  iz Federalna uprava za inspekcijske poslove.

Back To Top