skip to Main Content

“Nacrt zakona o ograničenoj upotrebi duhana i duhanskih proizvoda koji je usvojen u oba doma Federalnog Parlamenta BiH ušao je u fazu od 90 dana Javne rasprave. S tim u skladu, Javne rasprave se organizuju u svim Kantonima Federacije Bosne i Hercegovine. Juče smo imali priliku prisustvovati Javnoj raspravi u Sarajevu, kojom smo ogorčeni, te osjećamo moralnu potrebu da javnost izvjestimo o slijedećem: ovim Zakonom smjesa za nargilu je poistovjećena sa rezanim duhanom, što u stvarnosti ne odgovara istini.

Prilikom izrade bilo kojeg Nacrta Zakona imperativ je konsultacija sa strukom, u ovom slučaju, mi smo dovedeni pred svršen čin, te neopravdano svrstani u kategoriju duhanskih proizvoda kojoj ne pripadamo.

Smjesa za nargilu, u svom sastavu ima: meda 37%, glicerina 33%, prirodnih prehrambenih okusa 7% i duhana 23%, iz navedenog se jasno da zaključiti da smjesa za nargilu nema 100% procenat duhana, te da ne pripada kategoriji rezanog duhana, te samim tim ni duhanskog proizvoda, smjesa za nargilu je duhanski derivat.

U obrazloženju predmetnog Zakona nema rezultata istraživanja o štetnosti nargile, iako je ista ovim Zakonom apsolutno zabranjena, javnost se dezavuiše netačnim informacijama bez prostora da druga, naša strana ima pravo na odbranu.

Današnja Javna rasprava je u potpunosti pokazala nekorektnost, te način funkcionisanja i nametanje isključivosti nedovoljno informisanih ljudi koji su sačinili ovaj Zakon.

U svim zemljama Europske unije u kojima je na snazi ovaj Zakon, i u kojima je zabranjena konzumacija duhanskih proizvoda na javnim mjestima, nargila, kao osnovni proizvod nargila barova nije zabranjena, i nargila barovi nesmetano posluju pod određenim uslovima koji su propisale te zemlje.

Želimo skrenuti pažnju javnosti da onog trenutka, kada Federalno Ministarstvo Zdravstva, kao predlagač ovog Zakona istupi u javnost i kaže da su apsolutno svjesni gore navedenih činjenica, te da ćemo biti jedina zemlja u Europi u kojoj je nargila apsolutno zabranjena, te da su svjesni svih ekonomsko – socijalnih aspekata koje ta zabrana nosi sa sobom, tog momenta ćemo se povući iz javne rasprave, a do tada ćemo svim dostupnim pravnim sredstvima insistirati na poštivanju našeg ljudskog prava zaštićenog Opštom deklaracijom o pravima čovjeka – Pravu na rad”, navodi se u pismu ovog Udruženja.

 

 

 

Back To Top