skip to Main Content

USAID-ov Projekt jačanja institucija vlasti i procesa u Bosni i Hercegovini (USAID/SGIP) otvorio je konkurs za najbolju novinarsku priču o temi “Obrazovanje odraslih u Bosni i Hercegovini”.

Dodjeljuju se dvije nagrade, a pozivaju se novinari iz cijele BiH da kandidiraju istraživačke priče o tome kako zakoni o obrazovanju odraslih mogu najbolje utjecati na povećanje broja zaposlenih u BiH. Prva nagrada je novčani iznos od 2.500 KM, a druga novčani iznos od 1.500 KM. Sudjelovati mogu novinari svih medija BiH (novine i časopisi, novinske agencije, radio, televizija, internet portali).

„Obrazovanje odraslih doprinosi povećanju profesionalne sposobnosti radno aktivnog stanovništva, čime se postiže veća zaposlenost. Danas obrazovanje odraslih postaje najdinamičniji segment obrazovnih sistema u Europi. Mediji mogu imati ključnu ulogu u poticaju javnosti na aktivnu podršku razvoja sistema obrazovanja odraslih i drago nam je ako u tome možemo pomoći,“ rekao je Christian Haupt, direktor USAID-ovog Projekta jačanja institucija vlasti i procesa u BiH (USAID/SGIP).

Ocjenjivački žiri će u obzir uzeti prijavljene novinarske radove objavljene u razdoblju od 15. maja do 19. septembra 2016. godine. Radove za nagradu mogu predlagati medijske kuće ili agencije, urednici svih medija ili sami novinari autori. Žiri sačinjavaju predstavnici Vijeća za štampu u BiH, Udruženja BH novinari, Centra za razvoj medija i analize (CRMA), njemačkog društva Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) i projekta USAID/SGIP.

Prijedlozi se šalju poštom na adresu USAID/SGIP (Kalmija Baruha 1/II, 71000 Sarajevo), najkasnije do 23. septembra 2016., uz priložene originale objavljenih tekstova ili CD/DVD s objavljenim izvještajima, kao i elektronski na adresu info@sunybih.org, s naznakom „Za novinarsku nagradu“. Sve informacije o uvjetima prijave mogu se pronaći na profilu www.facebook.com/USAIDBIH, internet stranici www.cid.suny.edu i stranicama udruženja čiji su predstavnici u Žiriju.

Projekt USAID/SGIP, od maja 2013. radi na jačanju kapaciteta institucija vlasti kako bi se usvojile, provele i osigurale efikasnije politike, zakoni i budžeti koji se odnose na ključna pitanja pristupanja Europskoj uniji.Pored podrške izradi Zakona o obrazovanju odraslih Srednjebosanskog kantona, USAID/SGIP je pomogao i u provedbi javne raspraveo Zakonu o obrazovanju odraslih Zeničko-dobojskog kantona, koji je usvojen 2014. godine.

Back To Top