skip to Main Content

Međunarodni granični prijelaz Ivanica između Bosne i Hercegovine i Hrvatske danas je zvanično otvoren i značajno će doprinijeti bržem prometu putnika i robe.

Izgradnja graničnog prijelaza sa četiri trake završena je za šest mjeseci, a ukupna investicija, dva miliona maraka, osigurana iz budžeta Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Prijelaz su otvorili predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović i direktor Uprave za neizdravno oporezivanje Miro Džakula, koji su istakli da ovaj preijlaz daje europsku dimenziju BiH.

Čović je rekao da je ovo najjužniji prijelaz prema EU, izražavajući nadu da će i svi drugi prelazi ovog nivoa u BiH biti završeni u planiranom vremenu.

On je naglasio da će izgradnja modernog graničnog prijelaza na teritoriji Bosne i Hercegovine biti obaveza i Hrvatskoj da u što skorije vrijeme uredi i svoj prijelaz što bi doprinijelo još većem razvoju turizma i sa jedne i druge strane.

Čović je istakao da Trebinje i Ravno na ovom prijelazu mogu graditi strategiju razvoja.

Džakula je rekao da prijelaz zadovoljava sve standarde za ubrzanje prometa putnika, a posebno robe koja zahtijeva fito-sanitarni inspekcijski nadzor.

On je naglasio da je prijelaz urađen na površini od 5.000 metara kvadratnih, u okviru prijelaza postoji dio za putnički promet i dio za teretna vozila, dodajući da će na terminalu koji se nalazi uz granični prijelaz biti smještene i sve inspekcijske službe.

Back To Top