skip to Main Content

Oduzeta Vozila

 

Po okončanju opsežne akcije na području Srednje-bosanskog kantona (SBK) službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH privremeno su oduzeli 42 putnička motorna vozila, koja su pokušala prodati u dijelovima na tržištu BiH, a čija je ukupna vrijednost 200.000 KM.

Aktivnosti na terenu vođene su na četiri lokacija na auto otpadima na podrčju SBK-a. Tom prilikom izvršeno je privremeno oduzimanje novijih putničkih motornih vozila na koje prilikom ulaska u carinsko područje BiH nisu plaćne zakonski propisane uvozne dažbine (carina i PDV).

Vlasnici auto otpada na kojima su vozila pronađena sumnjiče se da su u Bosnu i Hercegovinu uvozili novija putnička motorna vozila iz inostranstva s privremenim ulaskom u BiH. Nakon toga su skidali tablice i vraćali u insotranstvo, a vozila prodavali u dijelovima u Bosni i Hercegovini na auto otpadima, te na taj način izbjegli plaćanje uvoznih dažbina. Riječ je o novijim modelima vozila koja su bila već pripremljena za prodaju i čija ukupna vrijednost iznosi 200.000 KM.

Akciju na terenu proveli su ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje, Odsjeka za provođenje propisa – Grupe za spriječavanje krijumčarenja pri Regionalnom centru Sarajevo u saradnji sa pripadnicima policijskih stanica Kiseljak i Vitez.

Prilikom izvođenja akcije kontrole vozila bila je korištena oprema koju je UIO donirala Vlada SAD-a kroz Program EXBS, a značajnu ulogu imala je prethodno održana ,,Regionalna obuka za otkrivanje ukradenih vozila“, na kojoj su sudjelovali i službenici UIO, a koja je održana u okviru EXBS programa, saopćeno je iz UIOBiH.

 

 

 

Izvor:FENA

Back To Top