skip to Main Content

XCesta 0112

 

Odbor izvršnih direktora Svjetske banke odobrio je juče kredit IBRD-a od 58 miliona eura za Projekt modernizacije cestovnog sektora Federacije BiH.

Navedeni projekt, koji će sufinansirati Evropska investicijska banka i Svjetska banka, je prva operacija Svjetske banke u saobraćajnom sektoru u BiH od 2007., što odražava obnovljeni fokus na povezanost i jačanje ključne privredne infrastrukture kako zemlja napreduje ka pridruživanju EU.

Šefica ureda Svjetske banke u Bosni i Hercegovini Tatiana Proskuryakova izjavila je da je nedavnom Sistematskom dijagnostikom zemlje utvrđeno da su ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu presudna za rast i inkluziju Bosne i Hercegovine.

– Kvalitetna, sigurna i efikasna cestovna mreža bi izvoznicima iz zemlje omogućila veći pristup tržištima, te poticala veću mobilnost radne snage i lakši pristup robama, uslugama ali i zapošljavanju i poslovnim prilikama – smatra Proskuryakova.

U okviru navedenog projekta bit će sanirano 178 km magistralnih cesta, uključujući tri tunela i devet mostova. Također, izgradnjom novog pravca Neum – Stolac trebao bi biti potaknut rast u južnim dijelovima BiH kroz unaprijeđen pristup jadranskoj obali.

Osim infrastrukturnih radova, navedenim projektom će biti podržano Javno preduzeće Ceste FBiH u njegovim nastojanjima da unaprijedi finansijsku održivost ovih i budućih ulaganja, te da prilikom projektiranja i građenja cesta na efikasan način uzima u obzir otpornost na klimatske promjene i cestovnu sigurnost, osiguravajući bolje razumijevanje potencijalnih osjetljivosti cestovne mreže na ekstremno vrijeme i klimatske promjene, saopćeno je iz Ureda Svjetske banke u Sarajevu.

 

 

Izvor:FENA

Back To Top