skip to Main Content

Povodom obilježavanja Svjetskog dana mjeriteljstva, Institut za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine organizovao je, danas, u Parlamentarnoj skupštini BiH, jednodnevnu radionicu u cilju promocije usluga kalibracije i unapređenja odnosa sa korisnicima usluga Instituta.

Zijad Džemić, direktor Instituta za mjeriteljstvo BiH, u uvodnom izlaganju pojasnio je da je Svjetski dan mjeriteljstva 20. maja, na dan kad je 1875. godine 17 država potpisalo Konvenciju o metru. Konvencijom je uspostavljen okvir za globalnu saradnju u metrologiji kao nauci, te primjenama mjeriteljstva u industrijske, komercijalne i društvene svrhe. Orginalno utemeljen cilj Metarske konvencije, svjetsko jedinstvo mjerenja, ostao je važan i danas, kao i 1875.

Prema broju dokazanih kompetencija Institut za mjeriteljstvo BiH na nivou Svjetske organizacije za mjeriteljstvo (BIPM) svrstava se među 50-tak onih koji imaju najviše mogućnosti, naglasio je Džemić. Dok se u Regionalnoj organizaciji za mjeriteljstvo EURAMET svrstava među prvih 15, a među prvih pet je u Euroazijskoj regionalonoj organizaciji Comet.

Tako da su naše kompetencije iz dana u dan sve veće, paralelno s tim raste i broj naših klijenata privrednih subjekata, što je godišnje oko 100 novih ili oko 25% više. Pohvalio bih se i jednakim porastom broja klijenata u oba entiteta. To utiče paralelno i na rast prihoda Instituta na godišnjem nivou od 20 do 25%. A lani je naš prihod povećan čak za 47% – izjavio je Džemić.

Kako je dodao, broj korisnika usluga kalibracije na Institutu za mjeriteljstvo BiH je oko 500, a na ovoj jednodnevnoj radionici pozvano je njih 50-tak iz cijele BiH koji su i prisustvovali ovom značajnom skupu.

Poruka današnjeg skupa je da je krajnji cilj certifikacija proizvoda i usluga koji su međunarodno priznati, izjavio je Džemić. Ovim događajem Institut promovira usluge kalibracije koje pružaju njegove laboratorije, nosioci državnih etalona fizičkih veličina, ali i usluge ispitivanja u hemiji i usluge PT, ispitivanja osposobljenosti.

Šejla Ališić, šefica laboratorije za masu pri Institutu za mjeriteljstvo BiH, izjavila je da Institut pokazuje svoju spremnost da svoje pravce razvoja usmjeri ka potrebama klijenata u BiH, te je stoga i krajem prošle godine proveo istraživanje potreba klijenata, čime je obuhvatio veliki broj mjeriteljskih laboratorija, industrije, stručnih institucija, kompanija, odnosno korisnika koji potražuju sljedivost mjerenja i pouzdane rezultate za svoje poslovanje.

Provedena anketa pokazala je veliku zainteresiranost klijenata iz različitih industrija i organizacija koje provode određena mjerenja za uslugama ovog instituta koji je otvoren za saradnju sa svim partnerima u BiH. Sve ovo u cilju razvoja ekonomije i društva u našoj zemlji.

Irene Flouda, ekspertica iz Njemačkog državnog instituta za mjeriteljstvo – PTB, pohvalila je saradnju sa Institutom za mjeriteljstvo BiH na projektu koji zajednički realiziraju od 2014. te izjavila:

PTB je pružio podršku određenim laboratorijama Instituta za mjeriteljstvo u BiH i ostvarili smo izuzetne rezultate. Tako da mi u PTB usluge Instituta iz BiH promoviramo i u ostalim institutima u regionu. Ne samo da u potpunosti podržavamo Institut za mjeriteljstvo u BiH, nego ga i preporučujemo i ostalim institutima izvan ove države da pošalju svoje etalone na kalibraciju u BiH. Mogu potvrditi da je Institut za mjeriteljstvo BiH spreman pružiti uslugu i podršku razvoju privatnom industrijskom sektoru u BiH. U skladu sa postignutim dobrim rezultatima i progresom PTB  je odobrio i novi projekat sa kojim startamo sijedeće godine. Nastavićemo pružati podršku Institutu za mjeriteljstvo u BiH, i raditi ćemo sa laboratorijama sa kojima smo do sada radili, ali ćemo i proširiti broj na nove laboratorije kako bi i one dobile međunarodna priznanja.

Nihada Glamoč, direktorica Sarajevogasa, osvrnula se na dobru dugogodišnju saradnju sa Institutom za mjeriteljstvo BiH. Naime, 2010. u Sarajevogasu je počela sa radom laboratorija, koja je uz kontinuiranu i direktnu saradnju sa Institutom popravila rezultate mjerenja. Od prošle sedmice rezultati mjerenja iz ove laboratorije su priznati i u Evropi, istakla je direktorica Glamoč, te dodala da su rezultati mjerenja ove laboratorije od sada među prvima u regionu. Saradnja Sarajevogasa i Instituta se nastavlja, pripremaju se i kandiduju novi projekti za izgradnju nove laboratorije Sarajevogasa, koja će biti prva laboratorija u regionu za verifikaciju mjerenja u realnim uslovima.

Milovan Šarac, tehnički direktor Sistem Qualita’s d.o.o. Pale, naglasio je da je Institut za mjeriteljstvo BiH jedan od krucijalnih stubova za formiranje infrastrukture kvaliteta BiH u procesu integracija u Evropsku uniju.

Imamo dugogodišnju podršku Instituta i očekujemo nastavak saradnje u pogledu edukacija za naše kadrove. Institut za mjeriteljstvo BiH posjeduje veliki broj laboratorija i instrumenta za specifične namjene i analize i u tom pogledu može da parira institucijama u svijetu koje se bave metrologijom. To nam otvara velika vrata na evropsko i svjetsko tržište – naglasio je Šarac, te izrazio nadu za otvaranje novih referentnih laboratorija za specifične analize i specifičnu grupu proizvoda.

Pomenimo na kraju da se ovim događajem promoviraju osnovna načela i zadaci Instituta u pružanju pouzdane sljedivosti za sva mjerenja u BiH, preko državnih etalona, te usluga kalibracija, ispitivanja, kao i usluge organizovanja nacionalnih interkomparacija (ILC), gdje pridružene referentne vrijednosti su realizovane putem državnih etalona. Usluge Instituta, prema zaključcima provedenog istraživanja, u budućnosti biće proširene na treninge, odnosno prenos znanja, te usluge konsultacija koje su usmjerene na razvoj industrije.

Back To Top