skip to Main Content

Image1

 

Energoinvest d.d.- Sarajevo trenutno radi na više projekata izgradnje trafostanica u Alžiru. Tokom mjeseca jula uspješno je okončan jednomjesečni probni rad nove 60/30kV trafostanice El Ghrous, Alžir, što je još jedan uspjeh Energoinvesta na vrlo zahtjevnom tržištu ove zemlje. Uspjeh je tim veći uzimajući u obzir teške uslove rada u alžirskoj pustinji u regiji Tolga-Biskra.

Naša kompanija u Alžiru gradi još dvije trafostanice ovog tipa za istog investitora, alžirski elektroprenos – Sonelgaz GRTE. Trafostanica Mahdia je završena, ispitana i čeka se nalog investitora za uključenje na mrežu i probni rad. Na drugoj trafostanici, El Karma je u toku elektromontaža, a njeno puštanje u rad očekuje se krajem ove ili početkom naredne godine.

image5

“Samo riječi pohvale stižu Energoinvestu i ekipi u Alžiru od strane investitora, alžirskog elektroprenosa – Sonelgaz, kojima uspješna realizacija projekata u ovim teškim vremenima predstavlja veliki uspjeh. A da ne ostane samo na riječima hvale, isti investitor se pobrinuo i Energoinvestu dodijelio nova tri ugovora na proširenju šest trafostanica ukupne vrijednosti 4 miliona eura. Radovi na ovim projektim počet će još ove godine” – rekao je Adnan Brkić, direktor Energoinvestovog Inženjeringa za elektroenergetiku.

Osim ovoga, Energoinvest kod istog investitora ima ugovoren najveći projekat po principu „ključ u ruke“ u poslijeratnom periodu – trafostanice 400/220kV i 220/60kV El Milia, čija ukupna vrijednost prelazi 50 miliona eura. Obje trafostanice su u fazi izgradnje, a Energoinvestov Inžinjering za elektroenergetiku upravo priprema isporuku posljednjeg seta opreme za ugradnju.

Očigledan je veliki potencijal tržišta Alžira u energetici i slijedi nastavak aktivnosti na realizaciji postojećih kao i dobijanju novih projekata.

Back To Top