skip to Main Content

PITANJE: Djelatnik našeg komitenta otišao je nedavno u mirovinu, te je dobio Rješenje od MIO/PIO sa rokom žalbe od 15 dana. U ovom slučaju postoje dvije sporne situacije. Naime, djelatniku nije uplaćen doprinos za MIO/PIO za radni staž u periodu od dvije godine (2018. i 2019.) i ove uplate su u fazi rješavanja te očekujemo da će se iste izvršiti u skoroj budućnosti. Ako se riješe ove sporne situacije i izvrši uplata doprinosa u skorom periodu, uplaćeni doprinosi bi se paralelno proveli kroz MIP obrasce, a iznosi bi bili evidentirani na AM obrascu.

  • Može li se naknadno nakon izvršene uplate dostaviti dokaz o izvršenju iste npr. 10. 10. 2020. godine i može li se na temelju novih činjenica na koje djelatnik nije mogao utjecati, izvršiti novi izračun mirovine?
  • Da li se treba podnijeti Zahtjev za novo utvrđivanje mirovine na temelju novih činjenica (na koji se članak Zakona pozvati)?
  • S obzirom na to da je vrlo kratak rok žalbe, trebamo li u ovom momentu podnositi žalbu jer je djelatnik radio 2018. i 2019. godinu, a ista nije ušla u obračun iz razloga što doprinosi na dan izdavanja rješenja nisu bili uplaćeni?

 

ODGOVOR:

 

Ovaj sadržaj je dostupan samo pretplatnicima!
PRIJAVITE SE

Ako ste zainteresovani za pretplatu kontaktirajte nas na mail: prodaja@privrednastampa.biz

PRETPLATA NA ČASOPIS ZIPS

PRETPLATA NA ČASOPIS SUDSKA PRAKSA

Časopis ZIPS

Back To Top