skip to Main Content

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Vijećem Saudijskih komora, organizovala je Poslovni forum Bosna i Hercegovina – Kraljevina Saudijska Arabija, a u okviru posjete privredne delegacije Kraljevine Saudijske Arabije Bosni i Hercegovini.

Učesnicima Poslovnog foruma, koji je održan juče u Komori obratili su se predsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić, generalni sekretar Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Hamdo Tinjak, kopredsjedavajući Vijeća saudijskih komora i vođa privredne delegacije Kraljevine Saudijske Arabije Nj.E Muneer M.Bin Saad i ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini Nj.E. Hani Abdullah M. Mominah.

Istaknuto je da je ukupna vrijednost trgovinske razmjene između BiH i Kraljevine Saudijske Arabije iznosi oko 25 miliona dolara i da postoje brojne mogućnosti i oblasti u kojima je moguće unaprijediti nivo trgovinske razmjene i investicija. Naglašeno je, između ostalog, da interes za saradnju postoji u mnogim sektorima, a osim nekretnina to je industrija, poljoprivreda, te projekti javno-privatnog partnerstva.

Jučerašnji susret, kakao je istaknuto, prilika je da se sagledaju mogućnosti za investiranje u BiH, kao i da se prezentiraju prilike i specifičnosti kada je riječ o Saudijskoj Arabiji u skladu sa vizijom Kraljevine Saudijske Arabije 2030. godina, što se prije svega odnosi na jačanje uloge privatnog sektora u ukupnom razvoju ove zemlje. Takođe, govornici su izrazili nadu da će Poslovni forum, i poslovni susreti privrednika dvije zemlje, koji će se održati 19. maja u Hotelu Malak na Ilidži, doprinijeti da se ukupna razmjena i investicije povećaju u obostranom interesu.

U okviru prvog dijela Foruma emitovan je video o privrednim potencijalima Bosne i Hercegovine „Inspiring Ideas“ i upriličena video prezentacija o Trgovačko- industrijskoj komori Medine i njenoj poslovnoj viziji, te potpisan sporazum između Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH i komore Medine.

Privrednoj delegaciji Kraljevine Saudijske Arabije, u kojoj su investitori i privrednici iz raznih sektora privrede koji su izrazili interes za projekte za ulaganje, predstavnici Agencije za promociju stranih investicija u BiH predstavili su poslovni ambijent i investicione mogućnosti u Bosni i Hercegovini, dok je generalni direktor Ziraat Bank BH g. Ali Riza Akbas govorio o iskustvima Ziraat banke u poslovanju u našoj zemlji. Takođe, privrednicima su prezentirani i infrastrukturni investicioni projekti JP Autoceste Federacije BiH i JP i Autoputevi Republike Srpske, te investicioni projekti kompanije Publicum d.o.o. iz oblasti nekretnina, sportskih centara i gradske infrastrukture.

Nakon plenarnog dijela Foruma, privredna delegacija Kraljevine Saudijske Arabije je posjetila tvornicu namještaja MS&WOOD d.d. i Lječilište “Reumal” Fojnica gdje su upriličene prezentacije projekata i obilazak pogona i centra.

Back To Top