skip to Main Content

Cementar

 

Predstavnici sindikata građevinarstva i uslužne djelatnosti iz Savezne Republike Njemačke posjetili su Tvornicu cementa Kakanj (TCK) i razgovarali s upravom i predstavnicima sindikata te Vijeća uposlenika, saopćeno je iz te tvornice.

Izvršni direktor za proizvodnju i tehnička pitanja Izudin Neimarlija prezentirao je dosadašnji razvoj, investicije i rezultate u periodu nakon privatizacije tvornice odnosno pridruživanja velikoj porodici HeidelbergCementa, jednog od najvećih svjetskih proizvođača građevinskih materijala.

Njemačke sindikalce posebno su zanimali zakon o radu i način pregovora između rukovodstva i radnika.

„Pored historije ove zemlje, o kojoj smo toliko toga saznali u proteklih nekoliko dana, veoma smo zainteresirani da saznamo što više o načinu kako ovdje funkcionira politika i na koji način radnici mogu da ostvaruju svoja prava. Želimo što više da naučimo i da, ukoliko je to moguće, pomognemo radu sindikata u BiH“, rekao je predstavnik gostujućeg sindikata građevinarstva Thomas Markhof.

Na pitanje novinara Ericha Rathfeldera, koji duže boravi u Sarajevu, da li bi uprava Tvornice cementa preporučila drugim investitorima da dođu i ulažu u BiH s obzirom na to da je politička situacija u zemlji nestabilna a tržište malo, direktor Neimarlija je odgovorio da bi svakako preporučio investiranje u BiH.

„Ovo tržište treba gledati regionalno, uključujući i susjedne države, što predstavlja oko 20 miliona ljudi koji imaju zajedničku prošlost i kulturu te veoma slične navike, dok bi najavljene reforme trebale značajno olakšati investiranje“, kazao je.

Na sastanku gostiju s predstavnicima Sindikata i Vijeća uposlenika Tvornice cementa, predsjednik Vijeća Fahrudin Kusić istakao je da je saradnja između Vijeća i Sindikata veoma jaka te da zajednički pregovaraju s Upravom o novim uvjetima rada.

Predsjednik sindikata u tvornici Adem Tuka je rekao da je saradnja s upravom na veoma visokom nivou, što rezultira stalnim unapređenjem uvjeta rada.

„Naš najveći problem trenutno je previranje u upravljačkoj strukturi Saveza sindikata, koja ne obavlja svoj posao kako treba, ali vjerujem da ćemo uskoro i to riješiti na dobrobit svih radnika u BiH,“ dodao je Tuka.

Predstavnici sindikata Njemačke izrazili su nadu da će suradnja s bh. sindikalcima biti nastavljena u smjeru postizanja što boljih uvjeta rada u BiH.

 

 

Izvor:FENA

Back To Top