skip to Main Content

Dušica Babović-Vuksanović, predsjednica Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS) i Semiha Borovac, državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice, danas su u Tesliću otvorile Devete “Dane BHAAAS u BiH”.

Babović-Vuksanović je istaknula kako je riječ najvećem naučnom skupu na Balkanu koji je i ove godine okupio više od 600 predavača iz 17 zemalja svijeta. Tokom ovog skupa bit će održano 20 naučnih simpozija podijeljenih u oblasti medicinskih i tehničkih nauka.

Ministrica Borovac se zahvalila naučnoj dijaspori za nesebičan doprinos razvoju Bosne i Hercegovine.

-Iako ste odlično integrirani u razvijenim zemljama prijema, niste zaboravili domovinu – Bosnu i Hercegovinu i nastojite joj pomoći dijeljenjem onoga što najviše vrijedi – a to je znanje – naglasila je Borovac.

Također, najavila je kako će Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, koje je pokrovitelj skupa u Tesliću, i dalje podržavati ovakve aktivnosti Akademije naglasivši kako su njeni članovi neodvojivi dio bosanskohercegovačkog društva, odnosno najbolji ambasadori Bosne i Hercegovine u svijetu.

Zaključeno je kako je osjetan napredak na planu saradnje institucija BiH i njenog iseljeništva, a koji se ogleda u nedavno usvojenoj Politici o saradnji sa iseljeništvom BiH, čiji sadržaj je prezentiran na otvorenju skupa u Tesliću. Također, Politika je dalje razrađena i memoranduma o saradnju koje je BHAAAS potpisao sa Ministarstvom za ljudska prava BiH, Akademijom nauka i umjetnosti BiH te Medicinskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu.

Internacionalni simpoziji o inovativnim i interdisciplinarnim aplikacijama savremenih tehnologija bit će održani pod pokroviteljstvom Udruženja naprednih tehnologija, BHAAAS, Međunarodnog vijeća za velike električne sisiteme CIGRE i Društva za robotiku BiH. Kao rezultat ovih simpozija, u specijalnom izdanju izdavačke kuće Springer, bit će publikovano 105 naučnih radova iz oblasti građevine, informacionih sistema i tehnologije, energetike, robotike, mašinstva, telekomunikacije, biomedicinskog inžinjerstva i informatike, komunikacijske tehnologije, računarske tehnike i standardizacije.

Kroz deset medicinskih simpozija bit će predstavljen rad više od 300 predavača, a koji će biti certificirani od strane entitetskih ljekarskih komora.

U umjetničkom dijelu skupa, između ostalog, nastupit će Sarajevska filharmonija kao i Orkestar harmonika Accordeus iz Istočnog Sarajeva.

Back To Top