skip to Main Content

Popis Konzum Prodavaonica Sa Oral B Proizvodima Article Full

Načelno smo postigli dogovor o reprogramu duga Konzuma dobavljačima u BiH, ali se još čeka konačna potvrda tog dogovora na povjerilačkom vijeću Agrokora, kazao je za Avaz Miljenko Crnjac, šef pregovaračkog tima Udruženja poslodavaca FBiH za pregovore s Agrokorom.

– Vanredni povjerenik Vlade Hrvatske za Agrokor Ante Ramljak sa svojim timpom predložio je i na tome je ostalo da se Konzum u BiH podijeli na dva dijela, odnosno dvije kompanije. Dakle, posebno će biti formirana kompanija Mercator, a svoje postojanje nastavit će i Konzum. Kompanija Mercator trebalo bi da se vratiti na tržište u obimu u kojem je postojala prije nego što ju je kupio Agrokor, a Konzum bi nastavio svoje postojanje u smanjenom obimu i uz obaveznu dokapitalizaciju kompanije iz Zagreba – pojasnio je Crnjac.

Dodao je da bi dokapitalizacija Konzuma išla preko kćerki kompanija Agrokora u BiH i one bi ta potraživanja pretvorile u svoj vlasnički udio.

– U ovakvom scenariju Agrokor bi morao dokapitalizirati Konzum u BiH s još 15 mil EUR. U tom slučaju bi, također, nedostajalo sredstava da bi Konzum bio likvidan i da bi mogao u zakonskom roku izvršavati svoje obsveze prema dobavljačima u BiH. To je jedan manji dio dugovanja, tačnije oko 34 mil KM. Za ta sredstva Konzum bi pojedinačno sa svakim dobavljačem potpisao ugovor za iznos duga koji bi oni sukcesivno vraćali u roku od četiri godine, uz kamatu od 4% – istakao je Crnjac za Avaz i dodao da je pregovarački tim UP FBiH prihvatio ovakav prijedlog.

 

(INDIKATOR)

Back To Top