skip to Main Content

 

Na gradilištu autoputa Banjaluka-Doboj, ukupne dužine 72 kilometra, radovi se izvode punim intenzitetom i u skladu sa utvrđenom dinamikom. Izvođači radova, konzorcijum “Integral inženjering” Laktaši i “Granit” Skoplje, poštuju zacrtani plan rada i na dionici Doboj-Prnjavor, ukupne dužine 36,6 kilometara, kao i na pravcu od Banjaluke do Prnjavora, odnosno od čvora “Mahovljani” do čvora “Prnjavor”, dužine 35,3 kilometra.

Izgradnja dionice Doboj-Prnjavor je pri samom kraju, ugrađeni su svi slojevi asfalta, kako na trasi, tako i na petljama Prnjavor i Johovac, te na odmorištu Brkića Voda. Najvećim dijelom su završeni radovi na objektima, mostovima, vijaduktima i nadvožnjacima, uključujući i tunel Slatinci.

Intenzivno se radi na završetku pristupnih i lokalnih saobraćajnica, kao i servisnih puteva koji će služiti kao trajni pristup poljoprivrednim imanjima duž auto-puta.

Postavljena je odbojna i zaštitna ograda na cijeloj dužini puta, kao i rasvjeta petlji i odmorišta.

Završava se postavljanje vertikalne i horizontalne saobraćajne signalizacije, te ugradnja zidova za zaštitu od buke i ostale putne opreme. U toku je i završno uređenje kosina nasipa i usjeka i šišanje trave.

Izvođač sa podizvođačima radi i na uređenju i dovođenju u prvobitno stanje saobraćajnica u svim lokalnim zajednicama, koje su služile za transport materijala tokom gradnje, što je i njegova ugovorna obaveza u skladu sa domaćim propisima i uslovima međunarodnog kreditora.

“Tokom gradnje, naročito se vodilo računa o poštovanju strogih zahtjeva u oblasti zaštite životne sredine, koji između ostalog podrazumijevaju zaštitu od buke izgradnjom zaštitnih barijera, izgradnju zatvorenog sistema odvoda i prečišćavanje otpadnih voda sa kolovoza, kako bi štetni uticaji bili eliminisani ili smanjeni na najmanju mjeru”, saopšteno je iz JP Autoputevi Republike Srpske.

Trajno mjerenje i praćenje pokazatelja kvaliteta vode, tla, vazduha i nivoa buke, biće nastavljeno i u toku eksploatacije objekta.

Istovremeno, investitor priprema sve administrativne procedure koje uključuju tehnički pregled i prijem ovog kompleksnog infrastrukturnog objekta, kao i saglasnosti svih relevantnih institucija, kako bi bila obezbijeđena upotrebna dozvola, a objekat pušten u funkciju u narednim sedmicama.

Izgradnjom objekta angažovani su, kako materijalni, tako i privredni i ljudski resursi, najvećim dijelom iz lokalnih zajednica kroz koje prolazi auto-put, što je doprinijelo njihovom razvoju.

U preduzeću “Auto-putevi Republike Srpske” posebno ističu da će korisnici unaprijeđenjem transportne mreže, putovati brže, udobnije i sigurnije.

 

Back To Top