skip to Main Content

MoneyGram je danas potpisao  ugovor sa svojim super-agentom Sberbank BH, jednoj od najbrže rastućih banaka u Bosni i Hercegovini. Sberbank BH će kroz ovu saradnju voditi integrisanje i menadžment novih MoneyGram pod-agenata u zemlji sa “JP BH POŠTA” d.o.o. Sarajevo kao prvom u nizu koja sada nudi usluge transfera novca na svojih 200 lokacija

Novi pod-agenti koji su predstavljeni sa Sberbank BH će upotpuniti postojeći odnos MoneyGram-a sa agentima u zemlji na osnovu ugovora koji je potpisan 2016. godine. Partnerstvo odražava strateške ciljeve MoneyGram-a da proširi svoju mrežu agenata u najdinamičnijim tržištima novčanih pošiljki u Istočnoj Evropi.

“Novčane pošiljke igraju ključnu ulogu u ekonomiji zemlje i svakodnevnim životima bosanskih porodica, omogućavajući im da plaćaju u vanrednim situacijama i za osnovne potrebe ili da slave u posebnim prilikama”, rekao je Radu Pojoga, čelnik ključnih partnerstava MoneyGram-a, Jugoistočna Evropa. “Ponosni smo na ulogu koju MoneyGram igra u financijskom ekosistemu od ulaska na bosansko tržište 2012. godine podržavajući financijsko uključivanje. Lansiranjem novog partnerstva sa BH Poštom i Sberbank BH, koji ima ulogu super-agenta MoneyGram-a, udvostručujemo veličinu mreže i time smo bliži našim klijentima koji žive u ruralnim područjima i koji žele primati i slati novac preko granica, na brz i siguran način. Naša usluga će im omogućiti da primaju novac u nekoliko minuta u konvertibilnim markama, eurima ili američkim dolarima”, dodao je Pojoga.

Prema procjenama Svjetske banke, novčane pošiljke u Bosni i Hercegovini u 2016. godini su dostigle 3,3 miljarde BAM, što iznosi 11.3% bruto domaćeg dohotka za 2015. godinu. Većina novca koji je poslan u Bosnu i Hercegovinu je došao iz zemalja Istočne Evrope kao što su Hrvatska (blizu 860 miliona BAM), Srbija (blizu 485 miliona BAM) i Slovenija (223 miliona BAM). Značajan promet dolazi iz Njemačke (326 miliona BAM), Austrije (298 milion BAM) i Sjedinjenih Američkih Država (268,5 miliona BAM).

“Veze koje naši klijenti imaju sa svojim najmilijima ne smiju biti prekinute zbog udaljenosti. Želimo da njihove porodice i prijatelji iz svih krajeva svijeta budu tu za njih, u najvažnijim životnim trenutcima. Kroz saradnju sa partnerima unosimo radost u domove naših klijenata omogućavajući im brzo, sigurno i jednostavno slanje i primanje novca”, rekao je Jasmin Spahić, član Uprave Sberbank BH.

Klijenti sada mogu poslati novca sa bilo koje od 350.000 mjesta širom svijeta koje su dostupne lokacijama Sberbank BH i BH Pošta na kojima su sredstva dostupna u nekoliko minuta, što je predmet radnih sati agenta i u skladu sa zahtjevima lokalnih pravila.

“Zadovoljan sam što se BH Pošta, zahvaljujući saradnji sa Sberbank BH, pridružila mreži MoneyGram agenata. Kao vodeća kompanija koja pruža poštanske usluge u Bosni i Hercegovini, težimo da proširimo naše usluge slijedeći poslovne trendove i odgovarajući potrebama korisnika. Korisnici usluga BH Pošte sada su u mogućnosti da šalju i primaju novac u više od 180 ureda pošte, unutar deset minuta nakon što je poslan sa jedne od 350.000 MoneyGram lokacija širom svijeta”, rekao je Mirsad Mujić, generalni direktor “JP BH POŠTA” d.o.o. Sarajevo.

 

Back To Top