skip to Main Content

SONY DSC

 

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko primio je juče u posjetu Sue Barrett, direktoricu Transportnog odjela u sjedištu EBRD-a (Evropske banke za obnovu i razvoj) u Londonu, u pratnji Damira Čengića, bankara u EBRD Predstavničkom uredu u Sarajevu.

Ministar Jusko je upoznao goste dokle se stiglo sa izradom Okvirne  strategije transporta BiH, uz napomenu da je sve rađeno u tijesnoj koordinaciji državnog Ministarstva, entitetskih ministarstava i resornog odjela Vlade Brčko Distrikta. Rezultat rada na strategiji je i činjenica da su na nedavnom Samitu u Parizu spašena kao aktivna četiri velika projekta sa kojima je BiH aplicirala prema EU u vrijednosti 130 miliona eura.

On je naglasio važnost ovog dokumenta koji će biti polazna osnova za svako buduće apliciranje sa infrastrukturnim projektima prema fondovima EU.

Također, ministar Jusko je istakao da je za Ministarstvo i BiH u cjelini ključna druga polovina ove godine i početak naredne, kada se očekuje ekspanzija na izgradnji prometne i svake druge infrastrukture, a u čemu je od velike važnosti i podrška i pomoć institucija kao što je EBRD.

Direktorica Barret je u tom smislu obećala pomoć EBRD-a i spremnost da zajedno sa domaćim partnerima prati projekte iz Okvirne strategije transporta BiH i izradu i provedbu soft mjera.

Back To Top