skip to Main Content

Dzindic Kfw

 

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić susreo se juče s direktorom Ureda Njemačke razvojne banke (KfW) u Sarajevu Matthiasom Schmidt-Rosenom i projektnom koordinatoricom za energiju Jasminom Salihagić.

Ministar Džindić je predstavnike ove banke upoznao da će u narednom razdoblju biti sačinjena lista od 100 projekata gdje će biti definirani prioriteti, kako za Federaciju, tako i za cijelu BiH, a ona će biti dostupna na web stranici Vlade Federacije BiH.

Direktor Schmidt-Rosen predstavio je ministru Džindiću tekuće, ali i planirane aktivnosti ove banke u BiH za koje je osigurano 300 milijuna eura. Aktivnosti se posebice temelje na promociji obnovljive energije  i energetske efikasnosti, te na projektima u suradnji s tri elektroprivrede u BiH.

Bilo je riječi i o kapitalnim projektima – izgradnji vjetroparkova Podveležje i Mesihovina, te HE “Janjići“ i HE “Kovanići“.

– Nova uprava Elektroprivrede HZHB Mostar obećala je nastavak projekta crpne hidroelektrane “Vrilo“ vrijednog 100 milijuna eura – rekao je Schmidt-Rosen.

Bilo je riječi i o iskustvima kada je riječ o energetskom sektoru u Njemačkoj i šta bi se od toga moglo iskoristiti u BiH, posebice vezano za trenutna događanja na tržištu električne energije.

Ministar Džindić je izrazio nadu da će uskoro biti usvojen zakon o energetskoj efikasnosti, što je u skladu s implementiranjem obveza iz 3. energetskog paketa – saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Back To Top