skip to Main Content

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas u nastupni posjet novoimenovanog šefa Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za BiH Martina Petrija s kojim je razgovarao o budućoj suradnji.

Prvom sastanku Petrija u Vijeću ministara BiH nazočio je i njegov prethodnik Nadeem Ilahi kojem je ministar Bevanda zahvalio na dobroj suradnji, iskrenom odnosu  i poželio mu uspjeh u budućem radu.

Ministar Bevanda upoznao je predstavnike MMF-a s aktivnostima koje se provode u Ministarstvu financija i trezora BiH kako bi se ispunile zakonske obveze i rokovi za usvajanje proračunu za 2019. godinu.

„Fiskalno vijeće usvojilo je Globalni fiskalni okvir kojim se za 16 milijuna KM povećava proračun institucija BiH a zahvatanja od indirektnih poreza ostala su ista, usvojen je Dokument okvirornog proračuna za razdoblje 2019.- 2021. godina. U Ministarstvu financija i trezora BiH završili smo konzultacije s proračunskim korisnicima i mi ćemo na vrijeme završiti svoj dio posla u procesu usvajanja proračuna“, kazao je ministar Bevanda.

Dodao je da je u Ministarstvu financija i trezora BiH okončan ovaj najvažniji posao bez obzira na izbornu godinu te da će Nacrt proračuna institucija BiH biti upućen u proceduru, a dalji tok odrediće novi saziv Vijeća ministara i  Predsjedništva BiH

Petri i Ilahi naglasili su da je pozitvno što se poštuje proračunski kalendar u Ministarstvu financija i trezora BiH i što će ovaj dio posla biti završen bez obzira na izborne aktivnosti.

Zajednički je ocijenjeno da je nužno nastaviti provođenje reformi uprkos  poteškoćama koje nosi izborna godina te da nakon formiranja vlasti treba nastaviti započeti posao s MMF-om.

Do sada su u okviru proširenog aranžmana između BiH i MMF-a na račune entiteta uplaćene dvije tranše od oko 150 milijuna KM po tranši, a vrijednost kreditnog programa  je oko 1,1 milijardu KM.

Sastanku je nazočio i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisco Parodi, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Back To Top