skip to Main Content

U okviru projekta „Zeleno zapošljavanje“, krajem prošle sedmice, upriličena je svečanost pokretanja preradbene jedinice Poslovnog inkubatora Zavidovići. Instalirana je oprema za preradu voća, povrća i ljekovitog i aromatičnog bilja, koja je na raspolaganju korisnicima projekta.
Na ovom događaju predstavljen je projekt i postignuti rezultati, te planovi za naredni period implementacije. O projektu su govorili Mira Jović, izvršna direktorica UPIP-a Žepče i projekt menadžer i Aldin Šušić, direktor razvojne agencije Zavidovići, projekt asistent.

“Projekt je proizašao iz potreba iskazanih sa terena. Svjesni smo cjelokupnog stanja kada je u pitanju privreda u našoj zemlji, ali i činjenice da „mali proizvođač“ nije u mogućnosti da sam danas vodi tržišnu utakmicu. Iz tog razloga smo na osnovu stečenih znanja, iskustava i primjera dobre prakse kada je u pitanju organiziranje i umrežavanje aktera iz istog djelokruga rada zajednički i kreirali projekt „Zeleno zapošljavanje“, kako bi aktivirali dostupne infrastrukturne i ljudske resurse, te ih stavili u funkciju kreiranja preduvjeta za razvoj „malog proizvođača“- odnosno njegovog gazdinstva kao ključnog i osnovnog faktora razvoja sektora agrobiznisa”, navedeno je tokom prezentacije ovog projekta.

Prisutnima su se, također, obratili i načelnik općine Zavidovići, te Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK i Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, koji pozdravljaju i podržavaju aktivnosti koje su provedene u okviru projekta.

Projekt „Zeleno zapošljavanje“, u partnerstvu implementiraju Udruga poduzetnika i poslodavaca Žepče (nosilac implementacije projektnih aktivnosti), sa projektnim partnerima: Razvojnom agencijom Zavidovići, Općinom Zavidovići, Službom za zapošljavanje ZDK – Biro rada Zavidovići, Privrednom komorom Federacije BiH, P.U. Centrom za obrazovanje odraslih, Udruženjem poljoprivrednih proizvođača „Agro-Dolina“ Zavidovići, Opštom poljoprivrednom zadrugom „Agrofarm“ Žepče i Frutti-Funghi“ d.o.o. Zavidovići.

Projekt finansira Evropska unija a implementira se u okviru projekta „Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH“, koji je dio programa Evropske unije za lokalni razvoj i zapošljavanje.

Back To Top