skip to Main Content

6

 

Microsoft BiH je svečano otvorio nove poslovne prostorije u Sarajevu, čime je obilježio 10 godina rada u Bosni i Hercegovini. Novi prostori opremljeni prema standardima Microsofta, od  septembra se nalaze na atraktivnoj lokaciji Business centra Unitic na 21. spratu, a na svečanosti povodom otvorenja ureda bile su prisutne brojne ugledne zvanice iz javnog života, kao i poslovni partneri i korisnici.

1

Tokom uvodnih obraćanja naglašeno je kako je pored razvoja partnerske mreže, pokrenuto niz inicijativa i projekata za razvoj obrazovanja, poticanje zapošljavanja i inovacija, čime Microsoft doprinosi održivom privrednom i društvenom razvoju zemlje. Pored toga, stvorena je partnerska mreža koja obuhvata više od 350 uspješnih lokalnih IT kompanija koje u suradnji sa Microsoftom pozitivno utječu  na razvoj IT sektora i poslovnih rješenja za korisnike u BiH.

5

“Prilikom dolaska na bh tržište obavezali smo se da ćemo biti partner institucijama vlasti i lokalnoj zajednici na promovisanju „ekonomije znanja“ i daljem razvoju IT industrije, te zaštiti prava intelektualne svojine kao jednom od značajnih preduvjeta za dalji razvoj. Zaista smo ponosni na sve što smo postigli, a vjerujem da smo odličan i pouzdan partner kako javnom i nevladinom tako i akademskom i komercijalnom sektoru u BiH’’, istakao je Omar Krivošija, direktor Microsoft BiH.

Rad Microsofta u BiH podržala je i Maureen Cormack, ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH koja je uputila iskrene čestitke povodom otvorenja novog ureda.

‘’ Microsoft BiH  ima mnogo razloga za slavlje i drago mi je što mogu biti dio toga. Kao ambasadorica, jačanje poslovnih odnosa između BiH i Amerike je jedan od mojih prioriteta. Visok nivo kooperacije Microsofta sa vladajućim institucijama u BiH signal je rasta ekonomskih odnosa između ove dvije zemlje.‘’

Svečanosti obilježavanja 10 godina rada Microsofta u BiH prisustvovao je i Michael Kogeler, generalni direktor za Srednju i Istočnu Europu koji je govorio o digitalnoj transformaciji koja se trenutno dešava u svijetu i svuda oko nas.

“Microsoft je posvećen kreiranju novih prilika kroz razvoj tehnologije i povećanje inovacijskog potencijala kompanija, što će u budućnosti biti faktor koji će predstavljati razliku između uspješnih i prosječnih kompanija. ‘Digitalna transformacija’ nije samo puka fraza ili novi trendy izraz. Tehnologija nije nikada ranije donijela toliko novih i inovativnih mogućnosti za promjenu načina na koji pružamo usluge našim klijentima kao i prilika za promjenu cijele industrije.”

Također  je naglašena važnost usmjeravanja mladih u IT sektor u okviru kojeg će do 2020. godine na nivou Europe nedostajati čak 825.000 radnih mjesta. Zbog toga je jako važno ulagati u obrazovanje mladih, dati čvrst oslonac i potrebna znanja koja će im biti od koristi pri pronalaženju budućeg zanimanja. Prva takva inicijativa je program pod nazivom „Partneri u učenju“ koja je omogućila da više od 10.000 studenata, 6.000 nastavnika i preko 700 škola dobije pristup tehnologijama, treninzima i znanju s ciljem digitalne transformacije obrazovanja u BiH.

Iz istih razloga, prije godinu dana pokrenut je projekat MS Skills centri, koji su otvoreni u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru, kroz koje je do sada prošlo preko 1000 polaznika koji su unaprijedili svoje znanje i vještine kako bi lakše došli do zaposlenja. U posljednje dvije godine Microsoft BiH je donirao  različitim NGO organizacijama iz cijele BiH preko 720.000 USD vrijednosti software-a, a nedavno je otvoren prvi Microsoft Innovation centar u Banjoj Luci koji će sigurno doprinjeti razvoju novih ideja i inovacija.

Back To Top