skip to Main Content

Zeljeznice Rs

 

Sindikalni predstavnici Željeznica RS-a danas su, nakon jednosatnog štrajka upozorenja u ovom javnom preduzeću, zaprijetili novim mjerama za zaštitu radničkih prava, ukoliko se loša situacija u tom preduzeću ne promijeni.

Istakli su da se ništa nije popravilo o pitanju materijalnog položaja radnika, osim što je još veći broj naknada koje kasne, dok iz uprave tvrde da para nema.

Predsjednik Sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti Zlatko Marin najavio je da će u narednim danima predstavnici svih šest sindikata Željeznica RS-a odlučiti o daljim koracima, ako se u međuvremenu ne postigne dogovor s menadžmentom.

Uvjerava da je situacija alarmantna i “da će vjerovatno morati ići na najrigoroznije sindikalne mjere, o kojima će se, kaže, tek čuti”.

-Tražimo samo redovnu isplatu, ali od naše najave štrajka upozorenja nismo imali razgovore s nadležnim. Izgleda da uopšte nisu zainteresovani za ovu priču, dodao je Marin.

Predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa Simo Cvjetković upozorio je da se zaposlenim duguju naknade za šest toplih obroka i 11 nadoknada za prijevoz, a izrazio je bojazan za sudbinu najavljenog viška radnika po osnovu nove sistematizacije o čijim detaljima sindikat, kako kaže, nije upoznat.

I nakon današnjeg štrajka upozorenja istakao je da i dalje traže utvrđivanje odgovornosti uprave “Željeznica” za sve štetne ugovore u tom javnom preduzeću koje kontinuirano posluje s gubicima.

U sindikatima Željeznica RS-a su ogorčeni izjavom ministra saobraćaja i veza RS-a Neđe Trninića da se „plaća u tom preduzeću mora zaraditi“ te mu poručuju da se „to odnosi i na zaposlene u Vladi RS-a“.

Glasnogovornica “Željeznica RS” Nada Stevanović rekla je da plaće, i ostala materijalna primanja uprava isplaćuje u skladu s dinamikom raspoloživih sredstava i prilivom sredstava na račune, ističući da je zadnja zarada isplaćena za april.

-I isplata ostalih materijalnih davanja zavisi od priliva sredstava. Naravno da bi bilo dobro da rada ima više, ali ih nema i toga su svjesni i radnici, dodala je.

U prvih pet mjeseci ove godine ostvareno je 4.500.000 KM manje sredstava od prijevoza u odnosu na isti period lani.

 

 

Izvor:FENA

Back To Top