skip to Main Content

Ecological Concept

Predsjednik Udruženja metalske i elektroindustrije Privredne komore FBiH Kasim Kotorić izjavio je juče u Sarajevu da je na sjednici Odbora udruženja, osim plana rada za tekuću godinu, razmatrana i izrada Strategije razvoja metalske i elektroindustrije u BiH, te problemi s kojima se firme iz te oblasti susreću.

Dodao je da je, osim uobičajenih tema, razgovarano i o zaštiti okoliša jer, iako bi on volio da svi ti standardi budu već danas primijenjeni, bh. privreda nema dovoljno snage da primijeni sve evropske standarde u kratkom periodu.

Kotorić je naveo da su nam zakoni o zaštiti okoliša potrebni, ali da su rokovi primjene njihovih odredbi često prekratki i nemoguće ih je provesti.

Česta zamjerka privrednika je nepostojanje ekonomske diplomatije u BiH, zbog čega će u saradnji s Vanjskotrgovinskom komorom BiH i bh. ambasadama raditi na promociji kompanija u Bosni i Hercegovini i van nje.

Istakao je da je česta zamjerka privrednika nepostojanje ekonomske diplomatije u BiH, zbog čega će u saradnji s Vanjskotrgovinskom komorom BiH i bh. ambasadama raditi na promociji kompanija u Bosni i Hercegovini i van nje.

Kotorić je rekao da je neophodno hitno rješavanje statusa namjenske industrije i njihovog učešća na tenderima da bi iskoristili svoj potencijal, kao i da s nestrpljenjem očekuju rješavanje situacije u vezi s novim Zakonom o radu i Općim kolektivnim ugovorom na zadovoljstvo i poslodavaca i radnika.

Back To Top