skip to Main Content

Britanska kompanija MINECO LTD od 15. do 18. maja u Olovu i Sarajevu organizuje konferenciju i seriju edukativnih radionica u okviru evropskog projekta  “IMP@CT“, koji treba da omogući veliki napredak rudarstva. Više od 50 istraživača, naučnika, članova projektnog tima i konsultanata kompanije Mineco, razgovarat će o geologiji, rudarstvu, razvoju tehnologije, te značaju ove grane privrede za ekonomski i društveni razvoj Bosne i Hercegovine i regiona. Konferencija će zvanično biti zatvorena prijemom u ambasadi Velike Britanije u Bosni i Hercegovini, na kojem će, pored učesnika konferencije, prisustvovati i predstavnici vlada i resornih ministarstava iz oba bh. entiteta, kao i predstavnici lokalnih zajednica.

Najavljujući konferenciju, direktor operacija Mineca Ltd Dominic Roberts je istakao da će učesnici konferencije imati priliku posjetiti njihov rudnik u Olovu, koji će zvanično početi da radi do kraja 2017. godine. “Sretni smo što ćemo na jednom mjestu okupiti sve aktere koji su bitni za naše poslovanje i projekat otvaranja rudnika olova u Olovu. Ovom prilikom, pet radnih grupa će diskutovati o pet aspekata rudarstva, a posebnu pažnju posvetit ćemo utjecaju na lokalnu zajednicu“, naveo je Roberts i dodao da će na ovaj način biti razmotreni svi izazovi koji očekuju kompaniju MINECO u narednom periodu.

Projekat “IMP@CT“ dobio je iz Programa EU za istraživanje i inovacije “Horizont 2020“ podsticaj od sedam miliona eura kako bi razvio ciljane, tehnološke inovacije u dizajnu rudarske opreme, kao i u planiranju u oblasti rudarstva manjih nalazišta strateški važnih metala poput olova, cinka i antimona. Članovi projektnog tima vjeruju da će na taj način, ne samo smanjiti potrebu za studijama izvodljivosti, već i poboljšati kvalitet izvađenog materijala, infrastrukturu, korištenje zemljišta, potrošnju resursa i upravljanje otpadom.

Prvi test rudnik bit će rudnik Geomet u opštini Olovo u BiH, u vlasništvu Mineca. Tu će biti provedeno istraživanje u koje su uključeni stručnjaci iz oblasti geoetike i socijalne i ekološke održivosti.

“Tradicionalno, rudarstvo kao industrija podržava četiri dodatne osobe na svaku osobu zaposlenu u rudniku. U zajednici poput Olova, direktno zaposlenje za najmanje 150 osoba i dodatnih šest stotina indirektnih mogućnosti za zaposlenje, biće veoma značajno za lokalnu ekonomiju“, naglasio je Dominic Roberts, operativni direktor Mineco Ltd.

Back To Top