skip to Main Content

Poslovne novine u 2017. godini obilježavaju dva jubileja: 30. izbor „100 najvećih u privredi BiH“ i 45 godina tradicije poslovanja. Tim povodom 20. septembra, u Sarajevu, organizuju manifestacija izbora 100 najvećih u BiH i dodjelu priznanja kompanijama koje su u 2016. godini ostvarile najbolje rezultate poslovanja. Ovo je najavljeno na press konferenciji koja je održana 1. juna 2017. u Vanjskotrgovinskoj komori BiH, u Sarajevu.

Specijalno izdanje Poslovnih novina „100 najvećih u BiH”, koje je sastavni dio ovog projekta, kao i proteklih godina radit će se u saradnji sa specijalnim partnerom kompanijom LRC d.o.o. Sarajeva, koja zahvaljujući vrhunskom analitičkom softveru obrađuje podatke svih pravnih lica iz Federacije BiH i Republike Srpske, koja su predala završne račune Finansijsko-informatičkoj agenciji (FIA) i Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF).

Rangiranje kompanija je, kao i do sada, na bazi kategorizacije malih, srednjih i velikih preduzeća, po ukupnom prihodu, netto dobit, izvozu kao i prema netto odlivu gotovine od aktivnosti ulaganja u 2016. godini.

Alena Ahmetspahić – Fočo, glavna i odogovorna urednica Poslovnih novina i menadžerica Projekta, na press konferenciji se zahvalila Vanjskotrgovinskoj komori BiH, koja je već treću godinu zaredom suorganizator ovog događaja, kao i partnerima, sponzorima i medijima koji su dali svesrdnu podršku Projektu i prepoznali značaj i relevantnost poslovnih informacija koje se objavljuju u specijalnom izdanju Poslovnih novina.

„Na gala svečanosti, koja će u Sarajevu okupiti preko 300 uspješnih privrednika, menadžera i visokih zvanica iz BiH, dodijelićemo priznanja za najveće po ukupnom, prihodu, dobiti i investicijama. Ove godine prvi put ćemo dodijeliti i priznanja za najbolje po industrijskim granama. Tradicionalno, Poslovne novine će dodijeliti i Srebrni pečat – najveće priznanje za jednu kompaniju koja je postigla zavidne rezultate na svim poljima poslovanja“, rekla je Ahmetspahić – Fočo i dodala:

„Projekat ‘100 najvećih u privredi BiH’ već odavno je postao brend – poznat, priznat i prepoznatljiv u BiH i u regiji. To je bio i razlog da na 30-ti rođendan dobije i svoju web stranicu: www.100najvecih.ba“.

 

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine tradicionalno, već duži niz godina, podržava projekat izbor „100 najvećih u BiH“ rekao je Ahmet Egrlić, predsjednik ove komore, te dodao:

„Promocija uspješnog poslovanja kompanija u Bosni i Hercegovini i potencijala za saradnju s Bosnom i Hercegovinom od izuzetnog je značaja, posebno s aspekta poslovanja sa inostranstvom. Komora, kao asocijacija privrednika s teritorije cijele BiH, i na ovaj način želi pružiti podršku bh. kompanijama, svojim članicama i bh. privredi u cjelini“, kazao je Egrlić i izrazio nadu da projekat pozitivno utiče i na stvaranje pozitivnog mišljenja domaće i svjetske javnosti o privredi naše zemlje.

„Projekat nas svake godine podsjeti da BiH ima kompanije, resurse i kadrove koji mogu da se nose sa izazovima i uspiju, bez obzira na poteškoće s kojima se susreću na putu do najvećih. Ali, nerijetko se desi da njihov uspjeh prođe nezapaženo u javnosti. Ovo je način da građanima u BiH ukažemo na to da postoje domaće kompanije koje bilježe odlične rezultate, a njihov kvalitet proizvoda i usluga je prepoznat i priznat na svjetskom tržištu. S druge strane, ovo je jedan od načina da potencijalnim inostranim partnerima i investitorima pokažemo da ovdje mogu pronaći poslovne prilike. BiH ima šta ponuditi domaćem, regionalnom, ali i globalnom tržištu“, istaknuo je Egrlić i predstavnicima „Poslovnih novina“ čestitao veliki jubilej, 30. godišnjicu projekta izbor „100 najvećih u BiH“.

 

Marinko Tomić, generalni direktor EuroExpress brza pošta Banja Luka, koji je i generalni sponzor 30. jubilarnog izbora „100 najvećih u BiH“, rekao je:

„Čast nam je i zadovoljstvo da istaknemo da smo ove, kao i prethodne godine, generalni sponzor ‘Izbora 100 najvećih kompanija u BiH’. Nakon što smo uspješno realizovali prošlogodišnju saradnju s Poslovnim novinama, kao i zbog pozitivnih vibracija koje generiše ova manifestacija, kompanija EuroExpress je s radošću prihvatila poziv da podrži jubilarni 30-ti izbor ‘100 najvećih u BiH’.

I za nas je posebna 2017. godina, budući da upravo u njoj želimo da realizujemo niz aktivnosti u susret 10 godina uspješnog poslovanja EuroExpress-a u BiH. U susret proslave našeg jubileja planiran je značajan broj društveno-odgovornih aktivnosti, dok je podrška domaćim privrednicima, kao i kreiranju stabilnijeg privrednog okruženja strateško opredjeljenje EuroExpress-a od samih početaka.

Razvojni put kojim se kompanija EuroExpress kretala kroz svojih deset godina postojanja, podrazumijevao je uspješno savladavanje brojnih izazova, za koje vjerujemo da su zajednički svim privrednicima.

Zato je i prošle, i ove, kao i u narednim godinama važno da se stvara pozitivna poslovna klima i da najbolje kompanije dobiju priznanje za ostvarene rezultate. Uvjereni smo da je kvalitet zajednička osobina svih uspješnih, a visok kvalitet usluge je standard koji mi u EuroExpress-u jedino priznajemo.

Brojne kompanije koje su se prošle godine našle na rang-listama najboljih su one s kojima i mi sarađujemo godinama unazad. Svakako, zadovoljstvo je što su nam ukazale i ukazuju povjerenje, a ne sumnjamo da će i ove godine biti jednaka situacija.

EuroExpress brza pošta je 100% domaća kompanija, stasala na mladom visokokvalifikovanom stručnom kadru, te s posebnim ponosom ističemo da smo danas, u susret 10 godina postojanja, postali lider u svojoj oblasti poslovanja. Laskava titula koja nam u obavezu ostavlja da još više i još bolje radimo kako bismo opravdali povjerenje mnogih i kako bismo stečenu poziciju sačuvali i u narednih 10, 50 i ko zna koliko još godina.“

 

Za analitičku obradu podataka već duži niz godina zaslužna je kompanija LRC-a d.o.o. iz Sarajeva, a njen izvršni direktor Emil Kučković, na press konferenciji o tome je rekao nešto više:

„Prije svega da naglasim naše veliko zadovoljstvo da smo 3. put dio priče o 100 najvećih u BiH, a izuzetno smo ponosni na saradnju s Poslovnim novinama, obzirom na njihovu tradiciju dugu 45 godina. Ujedno koristim priliku da im čestitam ovaj značajan jubilej,  a čestitam i kompanijama koje su se svojim poslovnim razultatima svrstale u kategoriju 100 najvećih u BiH.

Mi u LRC-u smo od samog početka našeg poslovanja, još od 2000. godine fokusirani na to da obezbjedimo pravovremene i tačne podatke, te damo na uvid u privredna kretanja BiH.

Pravovremena, tačna i pristupačna informacija je važna pretpostavka za kreiranje transparentnog i pozitivnog poslovnog okruženja. Ovi podaci i analize kojima raspolažemo su osnova za donošenje kvalitetnih poslovnih odluka, praćenje ekonomskih kretanja od  nivoa zemalja okruženja,  BIH,  općina, gradova pa sve i do samostalnih zanatski radnji i obrta.

Rangiranje kompanija za projekat “100 najvećih u BiH“ urađeno je na bazi kategorizacije malih, srednjih i velikih preduzeća, definisanih Zakonom o računovodstvu i reviziji, a za koji su ključni parametri bili visina prihoda, prosječna vrijednost imovine i prosječan broj uposlenika. To su analize koje će dati pregled stanja bh. privrede za proteklu godinu. Takođe, upravo zahvaljujući korištenju našeg analitičkog softvera, predstavićemo i najnovije analize poslovanja deset ključnih industrijskih grana, s presjekom za protekle tri godine.

I za kraj kratko bih se osvrnuo  na trendove poslovanja bh. privrede u protekloj godini.

Naime, prema zvanično dobijenim podacima nadležih agencija Finansijsko-informatičke agencije – FIA i Agencije za posredničke usluge, informatičke i finansijske usluge – APIF, završne račune za 2016. godinu predalo je ukupno 31.554 firmi u BiH, što je u odnosu na godinu prije više za 814.

Ukupno ostvareni prihod u BiH u 2016. godini su dosegnuli 60,94 milijarde KM, što je više za skoro 2,1 milijardu KM u odnosu na 2015. godinu.

U protekloj godini povećan je i ukupni izvoz bh. privrede i iznosio je 9 milijardi KM što je više za skoro 453 miliona KM u odnosu na 2015. godinu.

Iskoristiću priliku da pozovem vas, predstavnike medija da nam se obratite, a kako bismo vam dostavili detaljnije informacije i pokazatelje poslovanja bh privrede. Naime želja nam je da kroz bolju dostupnost informacijama damo doprinos razvoju bh privrede.“

 

Ove godine Projektu se pridružio i podržao ga još jedan značajan partner – Vijeće stranih investitora BiH (Foreign Investors Council – FIC). Izvršna direktorica Sanja Miovčić o tome je rekla nešto više:

„Izutetna nam je čast da je Vijeće stranih investitora ove godine partner projekta ‘100 najvećih kompanija u BiH’ koji organizuju Poslovne novine iz Sarajeva. Drago mi je što ovaj jedinstveni projekat promoviše transparentno poslovanje te pruža relevantne pokazatelje generalnog stanja u bh. privredi. Inače, kancelarija VSI-a, kao i naše članice, dugogodišnji su korisnici usluga Poslovnih novina Sarajevo, prije svega jer omogućavaju dostupnost razumljivih, relevantnih, pouzdanih i uporedivih podataka i informacija koje su ključne za strane investitore i uspješnu realizaciju njihovih projekata u Bosni i Hercegovini.

Vijeće stranih investitora BiH osnovano je 2006. godine na inicijativu stranih investitora prisutnih u Bosni i Hercegovini, a na osnovu modela OECD-a. Kroz našu misiju pokušavamo afirmisati dobre prakse stranih kompanija i, u okviru toga, ponuditi rješenja kako bi se prevazišle prepreke na koje nailaze strani investitori u BiH u svom poslovanju. Uz to nastojimo poboljšati status stranih, ali i domaćih investitora, i što više približiti svjetske ekonomske trendove bh. zajednici. Inače, vizija VSI-a jeste da djeluje kao jedinstven glas stranih investitora u namjeri da se unaprijedi poslovna klima u BiH. Jedan od naših suštinskih ciljeva jeste da zajedno s predstavnicima vlasti definišemo konkretne provodljive mjere, zakone, procedure kako bi se promijenio investiocioni ambijent. Jer, samo ambijent u kojem se omogućava transparentno poslovanje i dodatno investiranje može osigurati snažan rast ekonomije i bolji standard građana BiH. Trenutno VSI okuplja 60 međunarodnih i domaćih kompanija koje su do sada u BiH uložile preko 9 milijardi KM i zaposlile preko 15.000 bh. građana.“

 

Back To Top