skip to Main Content

1

 

Najučerašnjoj 36. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Općine Novi Grad Sarajevo koja je održana u multimedijalnoj sali Općine usvojen je Urbanistički projekat “Kongresni Centar Sarajeva”, i javnosti predstavljen ovaj jedinstveni kapitalni projekat Općine Novi Grad Sarajevo.

2

Uz uvodno obraćanje općinskog načelnika mr. Semira Efendića, projekat je prezentirao Sakib Oković, arhitekta firme I.D.E.A., čije idejno rješenje je pobijedilo na međunarodnom takmičenju. Bilo je ovo prvo javno prezentovanje u okviru kojeg je prikazana video prezentacija sa fotografijama. Prezentaciji su prisustvovali predstavnici Vlade Kantona Sarajevo, sa premijerom Elmedinom Konakovićem, javnih preduzeća koja su bila uključena u pripremu projekta, privrednici, predstavnici kuvajtskih kompanija, koje su spremne za investiranje u izgradnju Kongresnog centra Sarajeva, poslanici u Skupštini Kantona Sarajevo, vijećnici Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo, sa predsjedavajućom Edinom Gabela i drugi gosti.

Vrijednost projekat izgradnje “Kongresnog centra Sarajeva” je oko 300 miliona KM. Radi se o do sada najvećem projektu Općine Novi Grad, koji je od velikog značaja za Kanton Sarajevo i državu BiH. Ovim projektom urbanistički se rješeva centralna zona općine Novi Grad, a njegovim usvajanjem stekli su se uslovi za provođenje procedure odabira investitora, kao i izdavanje potrebnih dozvola za gradnju.

4

“Ovo je jedan od glavnih projekata našeg programa „Pokrenimo Novi Grad zajedno“, na čijoj realizaciji zajedno sa općinskom administracijom, radimo aktivno već četvrtu godinu. Želja nam je da izgradnjom ovog kompleksa, prije svega ovaj dio Sarajeva približimo Sarajlijama sadržajima kao što su centralni trg, kina, ipješačka zona.Također, naš cilj je da izgradnjom kongresnog centra uvrstimo Sarajevo na mapu kongresnih gradova Evrope, ali i svijeta. U zemljama gdje je kongresni turizam popularan, on već pokazuje višestruke ekonomske efekte, a sa jednim ovakvim kongresnim centrom Sarajevo će postati ozbiljna konkurencija na ovom tržištu. Zašto baš Sarajevo? Ovaj grad je dio svjetske kulturno – povijesne baštine, u srcu Evrope, i mjesto susreta različitosti. Orijent i Oksident su se bukvalno pronašli u Sarajevu, i ponudili čitavom svijetu u ovom našem lijepom gradu jednu novu vrijednost – ljepotu u različitosti. Zato je Sarajevo zanimljivo i posebno”, kazao je u svom obraćanju načelnik Efendić.

3

Prisutnima se obratio i premijer Kantona Elmedin Konaković, koji je čestitao rukovodstvu i administraciji Općine Novi Grad na ovom grandioznom projektu. „Zahvaljujući efikasnom radu Općine Novi Grad, u zadnje četiri godine težište dešavanja prebačeno je u ovaj dio Sarajeva. Sarajevo je kičma ekonomskih procesa u državi BiH, a kičma naših ekonomskih procesa je sasvim sigurno Općina Novi Grad Sarajevo“, istakao je Konaković. Direktor Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, Hamdija Efendić rekao je da se prilikom izrade projekta vodilo računa o svim urbanističko-arhitektonskim aspektima, tako da će ovim projektom Novi Grad i Sarajevo dobiti jedan kvalitetno iskorišten prostor, koji će poboljšati kvalitet življenja stanovnika Sarajeva.

Budući „Kongresni Centar Sarajeva“ bit će smješten u neposrednoj blizini Općine Novi Grad, pored zgrade Radio-televizije Bosne i Hercegovine, na površini od 5.77 hektara. Riječ je o jedinstvenom projektu, tako da ćemo prvi put u Sarajevu imati toranj koji prelaziti 40 spratova, a poseban značaj ima kongresni dio koji će imati više različitih multifunkcionalnih dvorana, među kojima je i koncertna dvorana sa binom koja može da primi 100 ljudi sa 734 mjesta, zatim multipleks kino, te više različitih dvorana na spratovima u kojima će se moći održavati centralni kulturni i poslovni događaji u BiH, kao i press centar. Na jednom mjestu će biti cijeli servis za održavanje različitih kongresa na najvećem svjetskom nivou. Sve će biti povezano sa hotelom sa pet zvjezdica, sa 300 soba i 34 apartmana.

5

U sklopu kompleksa gradit će se i šoping-centar, velike garaže sa oko 1.500 parking mjesta, te veliki dio poslovnih sadržaja, a nakon trećeg sprata poslovno-trgovačkog centra idejnim projektom je planirano formiranje pet međuetaža, koje su na sjevernoj strani predviđene za formiranje stambenog prostora.

Izgradnjom ovog projekta Općina Novi Grad će dobiti i centralni trg, koji osim što je u funkciji arhitektonskih objekata koji su na njega orjentisani, predstavlja pješačku vezu sa područjem južne i sjeverne strane ovog dijela Sarajeva. Stoga je predviđeno da se glavni saobraćaj spusti jedan nivo ispod, s tim da nivo tramvajskog saobraćaja ostaje na koti nula, čime će se dobiti prostor za izgradnju trga veličine dva fudbalska stadiona.

Između pješačke zone i saobraćajnice predviđeno je formiranje drvoreda, dok će na krovu “Kongresnog centra Sarajevo” biti ozelenjena površina, opremljena urbanom opremom i sportskim terenima. Ovakve krovne i fasadne površine planirane su i na objektu hotela.

Back To Top