skip to Main Content

Svi radovi na dionici autoceste Svilaj – Odžak dugoj 10,7 km su završeni. Ova dionica je strateški važna ne samo za poboljšanje cestovne infrastrukture nego i za regionalnu saradnju i bolju komunikaciju s EU.

Do završetka izgradnje mosta Svilaj i graničnog prijelaza ovaj dio je pušten na korištenje lokalnom stanovništvu.

Direktor JP Autoceste Federacije BiH Adnan Terzić na otvaranju je kazao da će ovaj dio koridora znatno rasteretiti saobraćaj u Odžaku, ali da će pravu vrijednost dobiti tek izgradnjom graničnog prijelaza i mosta Svilaj.

– Nakon toga će ovaj dio BiH biti povezan s koridorima i magistralama evropskih puteva – rekao je Terzić.

Rekao je da na početku godine nije bilo mogućnosti da se dobiju sredstva od EBRD-a bez povećanja akciza.

– Ali smo zajedno s ministrom prometa i komunikacija FBiH Denisom Lasićem, našim nadzornim odborom i unutrašnjim snagama uspjeli da iznađemo sredstva i predfinasiramo dok ne steknemo uslove da EBRD da potpis za sredstva – naglasio je Terzić.

Melvin Asin iz Delegacije EU u BiH kazao je da se danas označava veliki korak ka implementaciji agnede za povezivanje u BiH.

– Naš zajednički cilj je unapređenje BiH i njenih susjeda Zapadnog Balkana te Evropske unije. EU je sufinansirala radove sa 17,5 mliona eura iz granta EU za Zapadni Balkan. Ovo će biti važna spona između Sarajeva Zagreba, Sarajeva Budimpešte i Sarajeva i Beograda.

Izgradnja dionice Svilaj-Odžak značajna je i zbog teretnog saobraćaja koji se odvija na sjeveru BiH, kod Bosanskog Broda i Orašja.

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić je istakao da ovaj dio predstavlja najsjeverniji dio autoceste na Koridoru Vc u BiH te da ima strateški značaj za izgradnju cjelokupnog autoputa.

– Autocesta na koridoru Vc će dobiti svoj značaj tek nakon što bude izgrađena u cjelosti, od Bijače do Svilaja, te će tada promet na svim dionicama biti kumulativno uvećan, jer će privući i dio lokalnog i regionalnog prometa – naveo je Lasić.

Lasić je također naglasio važnost mosta Svilaj koji će BiH spojiti s Hrvatskom.

– Izgradnja ovog mosta, kao i graničnog prijelaza koji je u toku ubrzat će protok roba i putnika između BiH i Hrvatske – pocrtao je Lasić.

JP Autoceste FBiH važno da pored blizu 11 kilometara moderne autoceste benefit ima i lokalna zajednica. Tako je izgrađena  i pristupna cesta dužine 4 km a vrijednost investicije je tri milion KM. Također uloženo je preko 11 miliona KM vlastitih sredstava za ekspropijaciju zemljišta.

Načelnik Općine Odžak Jakov Ivanković naglasio je značaj zavreštka izgradnje dionice Svilaj -Odžak za ekonoomski i privredni razvoj ove lokalne zajednice.

Izgradnja ove dionice koštala je 85 miliona eura sa PDV-om, a radovi su finansirani iz kredita Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), grant i vlastitih sredstva JP Autoceste FBiH.

Radovi na ovoj dionici započeli su u septembru 2013., a izgradnja je bila podijeljena u dvije faze zbog uslovljenosti od završetka izgradnje mosta preko rijeke Save kao i graničnog prelaza Svilaj.

Radove su izvodili austrijski Strabag i bh. kompanije Euro-asfalt i ŽGP.

Ispred konzorcija izvođača radova obratio se Goran Pavić, koji je istakao da je na izgradnji dionice bilo angažovano preko 300 radnika.

Na dionici od značajnih objekata nalaze se četiri natputnjaka, tri potputnjaka, tri prolaza za divljač, dvije petlje, odmorište, čeono naplatno mjesto i dva mosta.

Iako završena, dionica autoceste Svilaj – Odžak, još uvijek neće biti otvorena za puni saobraćajni profil. To će se desiti tek kada budu okončani radovi na mostu i graničnom prelazu Svilaj.

Simboličnom obilježavanju završetka radova prisustvovali su Ian Brown, šef Kancelarije EBRD-a u BiH, Anton Kovačev, direktor Kancelarije EIB-a u Zagrebu, Mariangela Fittipaldi, menadžer programa (Delegacija EU u BiH), Darko Kasap i Alija Kusur kantonalni ministri te Mujo Puzić, predsjedavajući OV Odžak.

No announcement available or all announcement expired.
Back To Top