skip to Main Content

FNA 12583

 

Predstavnici italijanske grupacije PSC i bh. kompanije VS-Trend juče su u Sarajevu, u prisustvu predstavnika lokalnih i entitetske vlasti, razgovarali o osnivanje zajedničke komapnije u Bihaću i širenju postojeće saradnje na treća tržišta.

Predsjednik grupacije PSC Umberto Pesce izjavio je da već sarađuju s kompanijom VS-Trend u proizvodnji ventilacionih sistema za putničke brodove kruzere, te da namjeravaju proširiti saradnju na projektima koje izvode u Kataru na objektima koje grade za predstojeće svjetsko prvenstvo u fudbalu.

Naglasio je da su dobro prihvaćeni u institucijama Bosne i Hercegovine na čemu je posebno zahvalio, i naveo da namjeravaju investirati u BiH.

Pesce je rekao da će naredni sastanak biti održan početkom aprila u Bihaću, kada bi trebale biti donesene konačne odluke o investiranju i potpisan sporazum.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić izjavio je da su predstavnici vlasti danas dali podršku otvaranju novih, proizvodnih radnih mjesta koja su prioritet za BiH.

Premijer Unsko-sanskog kantona Izudin Saračević istakao je da plan italijanske grupacije da dio proizvodnje premjeste u Bihać ima podršku kantonalne i gradske vlasti, te da će tom projektu pružiti svu potrebnu pomoć.

Gradonačelnik Bihaća Emdžad Galijašević pojasnio je da su gradske vlasti s kompanijom VS-Trend sufinansirale kupovinu zemljišta za gradnju novog objekta, kao i da bi najavljeni projekt trebao potaknuti razvoj metalske industrije u Bihaću i zapošljavanje značajnog broja radnika.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić istakao je da je ovaj projekt predstavlja veliku šansu za Bosnu i Hercegovinu i da se nada da će imati pozitivan ishod.

 

Izvor:FENA

Back To Top