skip to Main Content

Eurocomm-PR, preduzeće Bečkog holdinga, zaduženo je od 1. januara 2016. godine za odnose s javnošću Grada Beča u Beogradu, Budimpešti, Krakovu, Ljubljani, Pragu, Sarajevu, Sofiji i Zagrebu. Ured u Sarajevu vodi odabrana ekipa na čelu sa šarmantnom direktoricom Berinom Filipović-Kulenović, sa kojom smo razgovarali o aktivnostima Bečkog predstavništva u BiH – Eurocomm-PR Sarajevo u ovoj godini?

– Eurocomm-PR Sarajevo je svoje aktivnosti usmjerio na informisanje o Gradu i Pokrajini Beč, razmjeni znanja i iskustava između Beča i Sarajeva odnosno Kantona Sarajevo te unapređenju dijaloga sa svim zainteresovanima za dešavanja u Beču. Informišemo javnost putem bh. medija o aktuelnim zbivanjima u Beču i na taj način unapređujemo pozitivan imidž grada Beča putem studijskih putovanja naših novinara. Razmjenom znanja i iskustava između gradova i regija nudimo pozitivne prakse i iskusta iz domena razvoja gradova, socijalnog stambenog prostora, snabdijevanja energijom i efikasnog korištenja energije, vodosnabdijevanja, javnog prevoza, obrazovanja i kulture, kao i progresivnih strategija za pametne gradove, kaže direktorica Filipović-Kulenović

Nedavno održana konferencija ne temu Share Economy (na kojoj je i Privredna štampa/Poslovne novina imala svog predstavnika) s početka marta je najsvježiji primjer gdje su predstavnici Kantona Sarajevo bili upoznati s aktuelnostima iz ove oblasti.

Kako najavljuje direktorica Eurocomm-PR Sarajevo za maj pripremaju novinare iz BiH za IT konferenciju „We are developers“ koja će se održati u Beču, s fokusom na razvoj interneta, mobilnih aplikacija i softvera, kao i aktuelne teme virtualne stvarnosti, robotike i umjetne inteligencije. Dok je u junu Global Editors Network “GEN Summit 2017“ koja je jedna od najvažnijih konferencija iz oblasti medija u svijetu. Samitu je po drugi put uzastopno Grad Beč domaćin.

-Što se tiće dijaloga među gradovima i pokrajinama fokus nam je na dijalogu odnosno realizaciji projekata s Gradskom Upravom Sarajeva, ministarstvima Kantona Sarajevo te gradskim vijećem i Kantonalnom Skupštinom – rekla je Filipović-Kulenović, za naš portal.

O tome šta je cilj komunikacije i kontakata koje Eurocomm-PR Sarajevo realizira na ovim prostorima i kako se ona odvija, kaže:

-Cilj komunikacije je ispravno i pravovremeno informisanje o aktivnostima grada Beča u skladu s inovativnim trendovima komuniciranja te približavanje Beča instirucijama i pojedincima u Sarajevu odnosno u regionu. Mi u našem predstavništvu želimo unaprijediti komunikaciju odnosno probati prevazići klasično prenošenje informacija i poboljšati komuniciranje kroz socijalne mreže te preko socijanlnih kanala naših medija animirati čitaoce da se upuste u komunikaciju na temu Beč. Znaći, prilagođavamo se modernim načinima komunicirtanja.

Pitali smo je na šta još stavljaju  akcenat u svom radu, osim izvrsne komunikacije sa medijima?

-Vrlo bitan segment mog posla je i razmjena znanja i iskustava Grada Beča te unapređenje veza s inovativnim, kreativnim snagama uprave grada Beča kroz susrete, radionice, studijske posjete s relevantnim odjelima ili pojedincima u Gradu i Kantonu Sarajevo. Akcent je na pametnim gradovima.

O tome šta razvijeni Beč može ponuditi Sarajevu, kaže: – Beč svim nama može ponuditi jako obimno i široko znanje i iskustvo iz djelokruga ekologije, društvene vrijednosti, održivosti, pametnog uređenja grada i javnih usluga – preduslovima za izvanredan kvalitet življenja u gradu. Pitanje je samo koliko i na koji način korespodenti Grad, a u ovom slučaju Grad Sarajevo može da akceptira i primjeni ova znanja.

Kakva je komunikacija Grada Beča sa ostalim Europskim gradovima i zbog čega je ona značajna, pitali smo: – Komunikacija Grada Beča s ostalim gradovima Evrope s mog stanovišta je još uvijek jedan jedini primjer dobre i ležerne saradnje protkane kvalitetnim informacija i idejama te jednostavnim načinima realizacije. Značajna je upravo jer je jedina i jer daje najbolje rezulate a tome u prilog ide i to da je Beč već 8. put grad s najboljim kvalitetom života na svijetu, ističe Berina.

Danas počinju Dani Beča u Krakovu, pa se samo nameće i pitanje šta je cilj ove manifestacije i kako će se ona odvijati?

– Da danas počinju Dani Beča u Krakovu. Cilj manifestacije je približiti Beč Krakovu kako fizički tako i virtuelno. Sva Eurocomm-PR predstavništva pa tako i ovo u Sarajevu ima za zadatak da skrene pažnju na ovu manifestaciju te da ukaže na informacije o zbivanjima koje je Beč priredio. Večeras će se održati koncert austrijskog benda “Parov Stelar Trio” koji važi za pionira elektrosvinga. Drugi i treći dan manifestacije posvećeni su raznolikom konferencijskom programu pod nazivom “Inovativni gradovi”, a teme su između ostalih kvalitet zraka, upravljanje potrošnjom energije, velike manifestacije i svijet privrede. Posjetioci kulturno-privredne manifestacije “Dani Beča u Krakovu” također će biti u prilici da sjede na popularnim ležaljkama “Vienas” koje su postale simbol za bečki Muzejski kvart.

Možemo li očekivati uskoro i Dane Beča u Sarajevu, pitali smo direktoricu Filipović-Kulenović , na šta nam je odgovorila:

– Naravno da ćemo imati i Dane Beča u Sarajevu. Ja im se lično radujem. Trenutno su izvjesni Dani Beča u Zagrebu, tu su onda Prag, Budimpešta i mi. Trebamo uživati u aktuelnoj manifestaciji, informisati se i naravno komunicirat putem društvenih mreža s Bečom u Krakovu.

Razgovarala: A. Ahmetspahić- Fočo

 

 

 

Back To Top