skip to Main Content

CENTRALNABANKABIH

 

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Senad Softić sa saradnicima razgovarao je juče sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koju je predvodio šef Misije MMF za BiH Nadeem Ilahi, saopćila je Centralna banka.

Misija MMF-a boravi u BiH kako bi s predstavnicima vlasti razgovarala o mogućem novom programu ove finansijske institucije s BiH.

Softić je delegaciju upoznao o aktivnostima CBBiH, istakavši da ta institucija intenzivno radi na implementaciji njenih strateških ciljeva. Centralna banka, u okviru zakonskih nadležnosti, želi istrajati na očuvanju nezavisnosti institucije i njenih aktivnosti, čemu su predstavnici MMF-a dali snažnu podršku.

U razgovoru je posebno ukazano na potrebu kvalitetnije bankarske koordinacije te aktivnijeg učešća svih aktera u finansijskom i bankarskom sistemu, CBBiH, entitetskih agencija za bankarstvo i Agencije za osiguranje depozita BiH, u pogledu međusobne saradnje i zajedničkog koordiniranog djelovanja.

Također je jača saradnja neophodna i u okviru Stalnog odbora za finansijsku stabilnost BiH, a sve s ciljem očuvanja finansijske stabilnosti BiH, što je zajednički interes CBBiH i MMF-a.

Stoga i budući program s MMF-om treba da rezultira unapređenjem postojećeg stanja u ekonomiji, posebno u bankarskom i finansijskom sektoru u BiH, zaključeno je tokom sastanka.

Back To Top