skip to Main Content

 

Na juče održanoj 40. sjednici Kolegija gradonačelnika Tuzle, usvojeni su Strategija neprofitnog socijalnog stanovanja Grada Tuzla 2017-2021 godina i Lokalni akcioni plan socijalne inkluzije raseljenih lica i povratnika u gradu Tuzla, te će biti dostavljeni Gradskom vijeću Tuzla na usvajanje. Predstavljena je i Informacija o realizaciji projekata iz oblasti komunalne infrastrukture, u toku građevinske sezone 2016. godine.

Solina3D_F

„Mi smo do sada izgradili 26 socijalnih, društvenih stanova, u kojima su korisnici već smješteni. Zgrada izgrađena u Ši Selu, u svom sastavu ima i prostorije za mjesnu zajednicu i za ambulantu. Usvajanje ove Strategije je preduslov za dobijanje sredstava za izgradnju još 210 novih stambenih jedinica, koje će biti korištene po sistemu neprofitnog socijalnog stanovanja. Grad Tuzla je već obezbijedio lokacije i radimo na obezbjeđenju potrebne urbanističko-tehničke dokumnetacije, a kako bismo uštedili, nismo angažovali druge firme da izrade projekte, nego je Zavod za urbanizam Grada Tuzla radio na izradi projekata. Nakon što se na sjednici Gradskog vijeća usvoje Strategija neprofitnog socijalnog stanovanja Grada Tuzla 2017-2021 godina i Lokalni akcioni plan socijalne inkluzije raseljenih lica i povratnika u gradu Tuzla, i kako jedan po jedan projekat bude spreman, krenuće se u gradnju prvih stambenih jedinica, jer su sredstva već obezbjeđena. Ukupna vrijednost  izgradnje svih 210 stambenih jedinica je oko 18 miliona KM, od čega su 12 miliona donatorska sredstva (EU, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice i Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica). Sufinansiranje Grada Tuzla se procjenjuje na oko šest miliona KM, a uglavnom se odnosi na zemljište, komunalnu infrastrukturu i obezbjeđenje urbanističko-tehničke dokumentacije. Grad Tuzla će biti lider u ovoj oblasti, bićemo prvi u BiH koji imamo Strategiju neprofitnog socijalnog stanovanja i odmah ćemo krenuti u realizaciju cilja od novih 210 stambenih jedinica u naseljima Miladije , Solina  i Ši Selo. I u ovim naseljima je planirana prateća socijalna infrastruktura u skladu sa potrebama: ambulante, prostorije mjesnih zajednica, obdaništa, dječija igrališta i sve ono drugo što bude potrebno. U pripremi ovih dokumenata i projekata provedeno je opsežno istraživanje, multidisciplinarna analiza prikupljenih podataka, te je provedena široka javna rasprava sa lokalnim stanovništvom, potencijalnim korisnicima, udruženjima građana i predstavnicima nadležnih institucija. Važno nam je da su svi, nakon početnih sumnji i podozrenja, upoznavši se sa kompletnim projektom, prihvatili ove projekte kao društveno korisne, koji će unaprijediti život građana u ovim zajednicama.

Razmatrali smo i Informaciju o realizaciji projekata iz oblasti komunalne infrastrukture, u toku građevinske sezone 2016. godine. Radi se o velikom obimu poslova i teško možete po cijeloj teritoriji pratiti koji su radovi završeni, koji su radovi u toku, kada će biti završeni. U jednom tabelarnom dokumentu se nalaze sve aktuelne informacije. U toku prošle godine smo izgradili ukupno 48 putnih pravaca. Iako smo u prošloj godini potrošili skoro 9 miliona na sanaciju najveće ikada prirodne nesreće, uspjeli smo i da radimo na projektima komunalne infrastrukture. Ove godine ulažemo 17,5 miliona KM u ove razne komunalne projekte koji se nalaze na tabeli. Neki se tiču cesta, neki se tiču širenja vodovodne mreže, tamo gdje vodovodne mreže nikad nije bilo. Uz ove ceste mi mijenjamo kompletnu vodovodnu mrežu, te čitavu infrastrukturu za oborinske vode, kanalizacione vode i stavljamo najsavremenije cijevi. Time već sada idemo u susret projektu koji slijedi, a to je Dugoročno snadbijevanje Tuzle vodom do 2035. godine. Ovde su nabrojani projekti komunalne infrastrukture i po mjesnim zajednicama, tačno po lokacijama, tako da se vidi da se radi u gotovo svim mjesnim zajednicama na području grada“, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Back To Top