skip to Main Content

 

-Investitor zainteresiran za nove projekte do 15 miliona KM

 

Direktor firme Bioil doo Doboj Ismet Ozturkmen posjetio je Agenciju za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) kako bi rukovodstvo Agencije, koja je glavna adresa za strana ulaganja u BiH, obavijestio o administrativnim preprekama sa kojim se suočava u procesu stavljanja u pogon fabrike rafiniranog ulja u Kotorskom kod Doboja. Naime,  turski investitor je iznajmio pod zakup prostorije na području Općine Doboj za pokretanje fabrike uz određene uvjete koje ne poštuju niti općinska administracija niti vlasnik prostorija. Također, investitor već osam mjeseci čeka dobivanje nekoliko dozvola za konačno pokretanje procesa proizvodnje, unatoč činjenici da je ispunio svoj dio obaveza po ugovoru, poput zapošljavanja 60 osoba, uključujući administraciju.

Agencija FIPA je preuzela na sebe obavezu da intervenira u ovom slučaju kod općinskih službi, uključujući i nadležna ministarstva kako bi investitor konačno mogao započeti svoj posao.

FIPA smatra da ovakvi slučajevi nanose štetu imidžu BiH kao investicionoj lokaciji, u trenutku kada nam je svako novo radno mjesto dragocjeno i kada imamo hroničan nedostatak stranih investitora.

Međutim, unatoč birokratskim preprekama, ovaj investitor planira dalje proširivati svoje investicije u Bosni i Hercegovini na sektor poljoprivrede, i to uzgoj suncokreta, te mlinske pogone za proizvodnju brašna koje želi otvoriti u BiH, potom u projekte hidroenergije do 5mW/h. Zainteresiran je i za kupovinu nekih od postojećih proizvodnih pogona radi bržeg pokretanja djelatnosti.

Za navedene projekte investitor je obezbijedio sredstva u visini od  15 miliona KM.

FIPA će investitoru ponuditi sve trenutno raspoložive projekte za koje je iskazao interes i pratit će investitora kroz sve faze realizacije projekta kako bi se izbjegli problemi dugotrajnog čekanja na izdavanje određenih dozvola.

 

Back To Top