skip to Main Content

Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom, kao članica Balkanske međuagencijske mreže za upravljanje oduzetom imovinom (BAMIN) 26. i 27. juna u Skoplju učestvuje na regionalnoj konferenciji u organizaciji BAMIN-a, uz podršku Ministarstva pravde Makedonije, o temi „Najbolje prakse i iskustva u segmentu oduzimanja i upravljanja oduzetom imovinom“. Cilj ovogodišnjeg sastanka BAMIN mreže jeste razmjena najboljih iskustava zemalja članica Europske unije i članica BAMIN mreže, kao i usvajanje plana rada BAMIN-a za 2018. godinu.

BAMIN mreža je formirana 2014. godine i čine je državna tijela zemalja zapadnog Balkana čija nadležnost je u upravljanju oduzetom imovinom, a koja je stečena izvršenjem krivičnih djela. BAMIN mreža ima za cilj unapređenje međuagencijske saradnje u pogledu efikasnog upravljanja oduzetom imovinom stečenom izvršenjem krivičnih djela, njene eventualne prodaje ili povrata, te razmjene informacija. U radu BAMIN-a učestvuju i zemlje posmatrači koje nisu s područja Zapadnog Balkana, a koje svojim iskustvom doprinose razvoju boljih praksi u upravljanju oduzetom imovinom. BAMIN-om predsjedavaju agencije zemalja članica koje se na toj funkciji rotiraju svake godine. U 2018. godini BAMIN mrežom predsjedava Agencija za upravljanja oduzetom imovinom Makedonije.

Teme koje će biti obrađene na konferenciji su skladištenje i prodaja oduzete imovine i upravljanje oduzetim privrednim subjektima. Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom će predsjedavati panelom upravljanja oduzetim privrednim subjektima. Učesnicima konferencije će se obratiti eksperti iz Belgije, Bugarske, Irske, Nizozemske, Velike Britanije i Sjeverne Irske koji će održati prezentacije i prenijeti svoja iskustva i izazove u formiranju i radu ovakvih agencija iz perspektive Europske unije. Također, jedna od ključnih tema će biti i unapređenje međudržavne i međuagencijske saradnje na zapadnom Balkanu u ovoj oblasti.

Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom u 2019. godini će predsjedavati BAMIN mrežom i biti domaćin održavanja konferencije koja će uključivati članice BAMIN mreže, kao i pridružene buduće zemlje članice ove mreže, saopćeno je iz ove federalne agencije.

 

Back To Top