skip to Main Content

Jahorina Ekonomski Forum 2016

Ekonomski forum „Kretanja na svjetskom tržištu i njihov uticaj na region jugoistočne Evrope: Da li smo na pragu nove svjetske ekonomske krize?“ biće organizovan 20. i 21. aprila na Jahorini. Forum treba da ponudi odgovore na nove izazove i drugačije poglede potrebne za bolje razumijevanje društva i tržišta u regionu, Ervopi i svijetu, te prijedloge i nova rješenja za ekonomiju i privredu.

Cilj Ekonomskog foruma je da se kroz dijalog s učesnicima iz Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, zemalja regiona, jugoistočne i zapadne Evrope i Rusije dođe do zaključaka i smjernica u vezi s prijetnjama, slabostima, mogućnostima, potencijalima i kapacitetima za jačanje ekonomske saradnje, kao i preporuka u vezi s unapređenjem ekonomije u Republici Srpskoj.

Stručna i privredna javnost Republike Srpske prepoznaje realna ograničenja, ali i značaj i učešće u evropskoj i svjetskoj ekonomiji. Razumijevanje složenih procesa u svijetu posebno je važno za male ekonomije.

Posljednja dekada obilježena je brojnim snažnim pomjeranjima i poremećajima u globalnoj ekonomiji. Učestale promjene su postale dio svakodnevnice i najmanjih ekonomija. Pad i rast cijena nafte i brojnih drugih sirovina, poremećaji na valutnim tržištima, fluktuacije berzanskih indeksa, sve veći jaz između bogatih i siromašnih, nestajanje tradicionalnih i nastajanje nekih novih industrija, kao i trenutni migracioni procesi samo su neki od aktuelnih uzroka današnjih događaja i kretanja u svjetskoj ekonomiji, a čiji uticaj će direktno osjetiti i ekonomija Republike Srpske.

Ekonomski forum ugostiće neke od najznačajnijih i najupućenijih autoriteta međunarodne ekonomije, koji će kroz predavanja i panel diskusije ponuditi svoja iskustva i viđenja globalne ekonomije, promjena na međunarodnom finansijskom tržištu, novih kretanja u makroekonomiji, industriji i reindustrijalizaciji, resursa i cijena sirovina. Pored pokrovitelja, predsjednika Republike Srpske, očekuje se i učešće više od 250 predstavnika privrednika i ekonomista iz zemlje i okruženja, predstavnika institucija Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske Grčke, Kine, Italije, Rusije, Njemačke, Švajcarske, kao predstavnika brojnih ambasada, investitora, finansijskih institucija, kaže se u saopštenju Udruženja ekonomista Republike Srpske – SWOT.

Back To Top