skip to Main Content

Bevanda – Izaslanstvo EBRD A

 

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je juče izaslanstvo Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD) koju je predvodio Philip Bennett prvi potpredsjednik EBRD-a.

Ministar Bevanda ocijenio je da je suradnja s EBRD-om na visokoj razini, što potvrđuje vrijednost projekata koji se implemntiraju u BiH zahvaljujući sredstvima ove banke.

Sugovrnici su se složili da je, uz najvažnije projekte u oblasti cestovne infrastrukture, nužno više ulagati u privatni sektor, posebice jer je EBRD u suradnji s Europskom unijom spremna ulagati u tehničku potporu za jačanje javno-privatnog partnerstva.

Ministar Bevanda naglasio je kako je nužno intenzivirati aktivnosti u oblasti javno-privatnog partnerstva i izrazio nadu da će entitetske vlade uspostaviti zakonodavni okvir kojim će ova oblast biti regulirana, te učiniti dodatne napore za poboljšanje poslovnog okruženja da  stimuliraju privatni sektor za ulaganja u kapitalne projekte.

Bennett je istaknuo da EBRD planira dodatna financijska sredstva za Bosnu i Hercegovinu od 180 do 200 milijuna eura, od čega 76 milijuna eura za izgradnju novih dionica ceste na Koridoru Vc.

Prvi potpredsjednik EBRD-a smatra kako ima prostora za financiranje privatnog sektora jer je trenutni udio ovih programa na niskoj razini, kao i procent financiranja dioničkog kapitala od sredstava koje odobrava EBRD.

Sugovornici su ocijenili da sigurnost ulaganja u BiH u značajnoj mjeri generiraju dobri odnosi sa međunarodnim financijskim institucijama i u tom smislu potvrdili značaj daljnje suradnje sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Ministar Bevanda izrazio je razočaranje što je prolongirano izjašnjavanje u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) o novom programu za BiH  jer to može dovesti do zastoja u reformama, te smanjiti angažman ostalih financijskih institucija kao i potpore kroz programe Europske unije.

Posjet viskog izaslanstva EBRD-a bio je prigoda i za potpisivanje ugovora o zajmu koji se odnosi na obnovu i modernizaciju cestovne mreže u Federaciji BIH u vrijednosti 65 milijuna eura.

 

Back To Top