skip to Main Content

Pomoćnik direktora Agencije za unapređnje stranih investicija BiH (FIPA) Slavica Korica sa suradnicima primila je delegaciju italijanskih privrednika, koju je predvodio Pasquale Bauleo, predsjednik uprave kompanije Consorzio Technology 2000. Nevedena firma osnovana je 1994. godine, posluje u cijelom svijetu, i pored Italije, ima urede u Francuskoj, Norveškoj i Grčkoj.

U delegaciji je bio i Alfonso Gallo, direktor kompanije Geko, koja je najveći proizvođač električne energije u Italiji s godišnjom proizvodnjom od 7.000 MW.

Posjeta delegacije je organizirana s ciljem upoznavanja s mogućnostima za ulaganje u BiH, s osvrtom na projekte in energetike, posebno obnovljive izvore, te projekte putne infrastrukture.

Investitori su upoznati o aktivnostima koje FIPA pruža stranim investitorima u BiH, stranim kompanijama koje posluju u BiH, statusu stranih investirora, te sektorima za ulaganje.

Istaknuto je da se Italija nalazi na 8. poziciji na listi zemalja stranih investitora s investiranih 308 miliona eura do sada. Najznačajnije italijanske firme u BiH su : Dubicotton Kozarska Dubica, Sportek Kotor Varoš, RS Invest Plus Banja Luka, Olip-Bosna Travnik, itd. Proizvodno su orjentirane kompanije, posebno u sektoru tekstila i proizvodnje obuće, te drvnog sektora i metalo-prerade.

U pratnji italijanske delegacije bio je i bh. privrednik Sabahudin Blažević, direktor kompanije VS Trend, koja uspješno posluje u Italiji, Kataru i SAD.

 

 

Back To Top