skip to Main Content

Udruženje poslovnih žena u BiH nastavlja aktivnosti u snažnoj potrebi da ukaže na važnost uloge i doprinosa bh. žena poduzetnica, njihovog umrežavanja i promocije. Tako su po treći put u Sarajevu organizovani ”Dani poduzetništva žena 2016.”, događaj koji prerasta u tradiciju, a ujedno je i dio svjetskog obilježavanja ženskog poduzetništva.

Aktivnosti se održavaju u periodu od 4. do 6. maja, u nekoliko tematskih cjelina: sajamsko-izložbeni, poslovni-domaći i regionalni susreti, protokolarni i radni susreti poduzetnica i poslovnih žena sa ambasadoricama i političarkama, te investicijska konferencija i okrugli stol.

Prvi dan manifestacije je obilježio okrugli stol koji je otvorila Claire Bodonyi, ambasadorica francuske ambasade u BiH pored koje su se prisutnima obratili i Aida Zubčević, predsjednica Udruženja poslovnih žena BiH, Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH i Azra Čolić, direktorica BBI VIP Business Cluba.

Centralna tema “Žene koje nose promjene u Bosni i Hercegovini” otvorila je niz zanimljivh tema poput: Kako razbiti «stakleni plafon» i boriti se protiv vlastite cenzure u upravljanju profesionalnom karijerom žena?; Šta donosi prisustvo žena na čelu institucija, u njihovoj organizaciji i vođenju?; Postoji li žensko «liderstvo» u našoj zemlji i na koji način “se odvažiti” i afirmisati ženski pogled na svijet i na promjene? Odgovarali su iskusni bh. novinari Vlastimir Mijović, Arijana Saračević Helać i Ika Ferrer-Gotić. Učesnici panela su renomirana imena diplomatije, politike i poslovnog svijeta.

Teme o kojima se razgovaralo danas na investicijskoj konferenciji su bile poljoprivreda, zdravstveni, seoski i turizam kao stil života, te finansije.

Na ljetnoj pozornici Ilidža je upriličen i prodajno-izložbeni sajam koji ukazuje na proizvodnu i uslužnu djelatnost ruralnog sektora, te daje uvid na značajan dio razvojnog kapaciteta BiH. Rezultat je dugogodišnjeg stvaranja i realizacije prekrasnih ideja bh. žena.

Back To Top