skip to Main Content

Bosna i Hercegovina našla se na listi 112 najjeftinijih zemalja za život koju je objavio magazin Time.  Uz američki dolar koji je jak u odnosu na druge valute, preseljenje ili odlazak u penziju u neku od stranih država može biti pametna strategija za još veće uštede, piše Time.
Kako bi se lakše pronašla najjeftinija zemlja za život, web stranica GoBankingRates rangirala je države po četiri ključna indeksa a to su: lokalni indeks kupovne moći, cijene iznajmljivanja, cijene namirnica i indeks potrošačkih cijena u odnosu na cijene u New Yorku.
Tako se BiH našla na 11. mjestu od 112 zemalja svijeta. “Bosna i Hercegovina je evropska država koja graniči sa Hrvatskom i Srbijom, a ima populaciju od 3,9 miliona stanovnika. Glavna industrija zemlje su minerali i metali, uključujući čelik, ugalj, željezne rude, olovo i cink. Bosna i Hercegovina ima pristojnu lokalnu kupovnu moć, kao i niske cijene na iznajmljivanje nekretnina, namirnica i roba široke potrošnje. U glavnom gradu Sarajevu, na primjer, kombinacija mjesečnih troškova najma i drugih troškova kreće se od 600 do 700 dolara”, navodi magazin Time. Najjeftinija zemlja za život je Južnoafrička Republika. Slijede je Indija, Kosovo, Saudijska Arabija i Kazahstan. U top 10 najjeftinijih zemalja ušle su još Zambija, Oman, Paragvaj, Češka i Makedonija koja je ispred BiH.
Lista najjeftinijih zemalja
Back To Top