skip to Main Content

01

 

Povećanje izvoza bh. proizvoda u Kinu, te privlačenje kineskih investicija u Bosnu i Hercegovinu glavna su očekivanja od učešća bh. delegacije na sajmu 2nd CHINA – CEEC (Central & Eastern European countries) Investment and Trade Expo 2016. koji će od 8. do 12. juna biti održan u kineskom gradu Ningbo, potvrđeno je Feni iz Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH).

Prošle godine na sajmu su izlagale dvije bh. kompanije dok će ove izlagati njih 10 i to: PTP Hercegovinavino d.o.o., Vinarija Čitluk d.d., Podrumi Andrija d.o.o., Anđelić d.o.o., Haliliović d.o.o., Komrad d.o.o., Nature Line d.o.o., Smilje i bosilje d.o.o., Hepok d.o.o., te Nobel Orient d.o.o.

U okviru sajma bit će održana i Ministarska konferencija, zatim 3. seminar privrednih komora Kina-Centralna i istočna Evropa; 3. sastanak kontakt mehanizma agencija za promociju investicija, odnosno seminar agencija za promociju investicija Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, te brojni bilateralni sastanci kako predstavnika institucija vlasti i organizacija, tako i privrednika.

Iz Vanjskotrgovinske komore BiH navode da su organizovanjem nastupa bh. kompanija na sajmu, zajedno s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, dali podršku i pomoć našim firmama u nadi da će biti ostvareni dobri rezultati koji će pomoći ulasku bh. proizvoda na veliko kinesko tržište.

Također, ističu da je zainteresovanost kineskih uvoznika za bh. proizvode zaista velika, što su imali prilike više puta čuti i vidjeti tokom posjeta kineskih delegacija. Osim toga, očekuju jačanje saradnje privrednih komora i agencija za promociju investicija.

Bh. delegaciju će predvoditi ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, dok uime Vanjskotrgovinske komore delegaciju privrednika predvodi potpredsjednik Nemanja Vasić. U sastavu zvanične delegacije bit će i direktor FIPA-e Gordan Milinić.

 

 

Izvor:FENA

Back To Top