skip to Main Content

Buduća strategija mobilnosti Grada Beča je postala interesantna na međunarodnom nivou.

Evropska komisija će 20. aprila dodijeliti nagradu „Sustainable urban mobility planing“ (Planiranje održive gradske mobilnosti SUMP) kao i nagradu za „Evropsku sedmicu mobilnosti“. Grad Beč se kandidovao u obje kategorije i nalazi se među tri najbolja grada.

Svoj stručni koncept mobilnosti u oblasti saobraćaja za narednih deset godina Grad Beč je definisao već u decembru 2014. godine. Za izradu ove strategije angažovao je eksterni tim za osiguranje kvaliteta koji prati izradu strategije i kojie je uveo strukturirano ocjenjivanje svih bitnih faktora, što do sada nijedna evropska zemlja nije učinila. Bečki koncept mobilnosti ispunjava 82 od ukupno 100 tačaka ovog koncepta čime je dostigao odličan status u Evropi. Da bi ispunio svoj plan Beč će narednih godina pokrenuti mnoge aktivnosti u ukupno 50 paketa mjera. Do 2025. godine Bečlije bi 80 % svih puteva trebale prelaziti na ekološki prihvatljiv način.

Gradska politika će u tom smislu biti usmjerena prema inspirisanju stanovništva za pješačenjem i vožnji biciklom. Druge poduzete mjere uključivat će izgradnju nove infrastrukture sve do rada na tehničkim normama koje će pozitivno uticati na izgled bečkih ulica.

Suština evropskog koncepta mobilnosti je integrirano djelovanje usmjereno ka boljem zajedništvu svih učesnika saobraćaja. Održiva gradska mobilnost je važan sastavni dio Bijele knjige Evropske komisije za saobraćaj kao i Evropske urbane agende.

(Izvor: EUROCOMM-PR Sarajev)

Back To Top