skip to Main Content

Odjel za upravljanje otpadom Grada Beča (MA48) pokrenuo je prije tačno godinu dana svoju secondhand-trgovinu “48-er Tandler” i za kratko vrijeme postao projekat pun superlativa.

Bečki komunalci otvorili su trgovinu korištene robe gdje su u ponudi isključivo predmeti koje su građani ostavili na odlagalištima otpada ili predmeti iz servisa za pronađene predmete koji nisu pokupljeni u roku od godinu dana. Cilj je smanjenje otpada i njegovo ponovno korištenje. Trgovina je postala pravi hit među ljubiteljima starina i vintage stila. Mnogi korišteni namještaj se, naime, prije prodaje dotjeruje u radionicama MA48.

Sva roba prethodno se pažljivo sortira, provjeri na ispravnost i nudi se za male cijene. Prihodi se daju i u karitativne svrhe za organizacije poput “Kuća integracije”, skloništa za nezbrinute životinje “TierQuarTier” ili Caritasov centar za beskućnike “Gruft”.

Secondhand-centar bečkih smetljara kao jedinstven projekat “sprečavanja nastanka otpada” posjetile su mnoge domaće i međunarodne delegacije, škole, novinari i poznate osobe.

Ova trgovina korištene robe već se okitila i nagradama “Phönix” vodećeg austrijskog preduzeća za reciklažu “Altstoff Recycling Austria AG” (ARA) i 3. mjestom kao “Savjetnik za otpad godine”.

(Izvor: EUROCOMM-PR Sarajevo)

Back To Top