skip to Main Content

Ove godine mnogobrojne izložbe u Beču su posvećene 100. godišnjici smrti cara Franje Josipa.

Aukcijska kuća Dorotheum u Beču 20. juna stavlja na aukciju predmete cara koji su se do sada mogli gledati samo u vitrinama.

Nasljednici iz kuće Habsburg su posegnuli duboko u škrinju sa blagom i izvukli mnoge dragocjenosti.

Od uvojaka trogodišnjega cara ili dječijeg crteža do biste koja je 1918. godine odsječena sa spomenika u JužnomTirolu.

Kosa mladog Franje Josipa potiče iz historijski najvrjednijeg predmeta, lične narukvice nadvojvotkinje Sofije, koja je u staklenom dijelu narukvice čuvala uvojke svoje djece, od kojih su kasnije dvoje postali carevi.

Narukvica je bila božićni poklon nadvojvotkinji od njenog supruga Franje Karla, a vrijednost joj je procijenjena između 8.000 i 16.000 eura.

Posebno zanimljiva je voštana figura cara u uniformi u prirodnoj veličini koju su oko 1900. godine napravili braća Castaniz Berlina, po uzoru na muzej voštanih figura „Madam Tussauds“ u Londonu.

Među predmetima na aukciji koje je Franjo Josip lično koristio, su između ostalog, rukavice od srneće kože (3.000 – 5.000 eura), drveni štap sa držačem od bakelita (4.000 do 6.000 eura) i njegov lični čajni servis (15.000 – 30.000 eura).

Barem jednako omiljena je i supruga Franje Josipa Sisi, od koje su na ovu aukciju stavljeni predmeti iz domaćinstva: gravirane čaše za liker, zdjele i stakleni flakon iz njene vile na Krfu.

Fotografije copyright: Dorotheum Wien

Izvor: EUROCOMM-PR Sarajevo

Back To Top