skip to Main Content

Plesanjem tradicionalne kvadrile u centralnoj ulici “Am Graben” u Beču je u petak, 11.11. u 11 sati i 11 minuta ozvaničen početak balske sezone. Tim povodom je bečka Privredna komora održala press konferenciju objavivši ekonomske prognoze vezane za ovaj veliki društveni događaj.

Predstojeće sezone Beč očekuje 485.000 gostiju na 450 balova različitih veličina. Privredna komora predviđa da će posjetioci balova potrošiti 131 milion eura, što je važan privredni faktor. Svaki gost će u prosjeku potrošiti 270 eura za balsku garderobu, nakit, taksi, frizera, kozemetiku i večeru.

Od balske sezone osim gastronomije profitiraju i cvjećari, fotografi, razni tehničari za manifestacije, slastičari i, naravno, plesne škole.

Balovi se odavno ne smatraju isključivo plesnim događajima. Najvažniji motiv za odlazak nabal, kako je izjavilo 80 odsto ispitanika, jeste druženje s prijateljima ili poznanicima. Kao ostali razlozi navedeni su “lijepo veče sa partnerom”, “uživanje u ambijentu”, “susret s poslovnim partnerima” i “društena obaveza”.

Više od trećine posjetilaca balova dolaze iz Beča, oko 60.000 iz ostalih austrijskih pokrajina, te 55.000 iz inostranstva. Osim turista iz Njemačke, primjetan je i veliki interes iz prekomorskih zemalja, naročito Japana i SAD-a.

Od 450 balova najpopularniji je “Bal kafe”, odnosno “Bal vlasnika kafana” koji se sa preko 5.000 gostiju održava 17. februara 2017. godine, a zatim “Bal konditora”  koji je za 2.500 plesača na rasporedu 19. januara 2017. godine, takođe u dvorcu Hofburg. Na trećem mjestu je najpoznatija manifestacija “Operski bal” čiji je termin 23. februara u Državnoj operi.

(EUROCOMM-PR Sarajevo)

Back To Top