skip to Main Content

Bec

 

Bečka turistička zajednica „WienTourismus“ objavila je statistiku noćenja za prvih šest mjeseci  2016. godine prema kojoj je ostvareno 6.640.000 noćenja, odnosno rast od 4,9 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Neto prihodi od noćenja iznosili su 253 miliona eura ili 3,4 posto više u poređenju sa 2015.  Prosječna stopa popunjenosti kreveta iznosila je 52,5 posto, a iskorištenost soba 67 posto, što se smatra samo neznatnim rastom u odnosu na prvih šest mjeseci 2015. godine, sa stopama od 52, odnosno 66 posto.

Uprkos zahtjevnom geopolitičkim razvoju i drastičnom padu broja gostiju iz Rusije, Beč je ostvario napredak u odnosu na prošlogodišnje vrijednosti.

Među 30 zemalja sa najviše noćenja, dvocifreni rast noćenja, između ostalih,  ostvarili su Austrijanci, Britanci i Španci, a jednocifreni porast noćenja Nijemci, Amerikanci, Švicarci, Francuzi i Kinezi. Veliki plus od 39 posto više noćenja ostvarili su turisti iz Indije.

Gradski turizam Bečlije smatraju seizmografom svjetskih političkih i ekonomskih dešavanja, te da privredni i geopolitički uslovi ne dozvoljavaju validne prognoze.

Back To Top