skip to Main Content

Međunarodna medijska konferencija “GEN-Summit“ (“Global Editors Network“) održat će se po sedmi put od 21. do 23. juna 2017. godine u Beču. “GEN-Summit“ će okupiti više od 750 urednika, direktora start-ap preduzeća i medijskih inovatora iz preko 70 zemalja svijeta koji će razgovarati o budućnosti novinarstva. Moto ovogodišnje konferencije glasi: “Od post-istine do virtuelne realnosti: kako organizovati budućnost medija“.

Ove godine će 90 predstavnika medijskog sektora govoriti o temama sa kojima se danas suočavaju redakcije. Oni će podijeliti značajna iskustva sa novim tehnologijama i praksama, kao i naprednim vidovima saradnje i postaviti temelj za novinarstvo sutrašnjice. Među glavnim govornicima su Martin Baron (“Washington Post“), Campbell Brown (“Facebook“), Amy Webb (“Future Today Institute“), Ben Smith (“BuzzFeed“), Timothy Gardon Ash (univerzitet “Oxford“), Richard Gingras (“Google“), Lara Setrakian (“News Deeply“) i mnogi drugi.

Prvi put ove godine GEN-Summit će ugostiti deset govornika iz kineskih kompanija koji će podijeliti svoja iskustva sa novim tehnologijama u oblasti medija, poslovnim modelima i monetizacijom. Preko 30 zakazanih sesija bit će podijeljene u tri teme, a svaka će obilježiti jedan konferencijski dan: “Dan prekida“ (“Disruption Day“), “Dan inovacija“ (“Innovation Day“) i “Dan saradnje“ (“Cooperation Day“).

Nagrade za data-novinarstvo (“Data Journalism Awards“) su prve međunarodne nagrade koje su prepoznale značaj novinarstva zasnovanog na podacima, a bit će dodijeljene u okviru GEN-Summita. Ove godine takmičenje je organizovano u saradnji sa “Chartbeat“, a prijavilo se 573 projekta iz 51 zemlje sa 5 kontinenata.

(EUROCOMM-PR)

Back To Top