skip to Main Content

Aluminij je, na svojemu prepoznatljivom vodotornju koji dominira krajolikom mostarskoga Bišća polja, u godini svojega dvadesetog rođendana nakon poslijeratne obnove rada, obnovio napis s tvorničkim imenom i čuvenim Aluminijevim znakom.

Toranjski je plavi napis na bijeloj podlozi osvježen novom bojom, u suradnji s pripadnicima Hercegovačke gorske službe spašavanja koji su, uz suglasnost Aluminijeve Uprave, iskoristili vitkoga ljepotana za trodnevne vježbe zahtjevnih spustova s velikih visina. Tvornički se vodotoranj pokazao izvrsnim za složene provjere spremnosti HGSS-ovaca, a suradnja je iznjedrila i obostranu korist. Hrabri djevojke i dečki koji čuvaju naše živote na najzahtjevnijim terenima ovoga podneblja i koji se na užadi i na visinama koje tjeraju strah u kosti osjećaju kao doma, uhvatili su se u koštac s opasnim bočnim dijelom toranjskoga prstena, vodeći osobit račun o sigurnosti pri svakomu koraku.

– Rušenje tvorničkoga vodotornja, u vrijeme agresije 1992. godine, bilo je tužnim znamenom Aluminijeva uništenja, a premda se malo tko usudio tomu nadati, njegova ponovna izgradnja, 1997. godine, bila je znamenom Aluminijeva ustanka iz ruševina i pepela. Danas, dva desetljeća poslije, nakon posljednjih osam godina iskušenja recesije, čestih izmjena upravljačkih struktura i loših menadžerskih poteza s čijim se posljedicama sada nosimo, neka obnova ovoga napisa bude i znamenom našega blagog, ali sigurnog uspravljanja – zadovoljno je prokomentirao direktor Društva Mario Gadžić, obilazeći radove na svojevrsnomu zaštitnom znaku najvećega bosanskohercegovačkog izvoznika.

Inače, Aluminijev je vodotoranj visok cca 30 metara i, osim izvrsne promidžbene, ima i svoju konkretnu namjenu. Naime, unutar njegove betonske kupole do vrha je napunjen vodospremnik, zapremine 600 kubičnih metara, zahvaljujući kojemu bi, u slučaju nepredviđenoga prekida dotoka vode u Ljevaonicu, tekući postupak lijevanja uredno mogao biti priveden kraju, bez havarije, odnosno bez nepopravljivih posljedica za pogon, njegove djelatnike i Aluminijevu vrhunsku tehnologiju, saopćeno je iz Aluminija.

Back To Top