skip to Main Content

Grad Beč je juče najavio novu ofanzivu u stanogradnji koja obuhvata 13.000 novih stambenih jedinica od 2017. godine, od toga 9.000 subvencioniranih. Do 2020. godine Beč želi udvostručiti broj novih opštinskih stanova na 4.000, najavili su jučer gradonačelnik Michael Häupl i gradski vijećnik za stanogradnju Michael Ludwig.

Dio novog paketa za stanogradnju je i inovativni hitni program za sistemsku izgradnju i laki način gradnje sa 1.000 stambenih jedinica. Za dva pilot projekta sa 330 stanova već će ovog ljeta biti raspisan javni poziv. Prednost hitnog programa stanogradnje je taj što se mogu koristiti i zemljišta koja su privremeno na raspolaganju na period od pet do deset godina. Objekti se nakon isteka tog perioda mogu pomjeriti ili reciklirati.

Na ovaj način stvara se fleksibilan i povoljan stambeni prostor, što je atraktivna opcija za mlade Bečlije ili osobe koje traže privremeni stambeni prostor, izjavili su Häupl i Ludwig, te naglasili i atraktivne uslove za korisnike, jer neće biti potrebno njihovo finansijsko učešće. Kirije su ograničene na 7,5 eura (brutto) po kvadratnom metru.

Grad Beč će subvencionirati ovu gradnju sa 600 eura po kvadratnom metru korisne površine. Za hitne programe je predviđeno 30 miliona eura iz gradskog stambenog fonda. Preduslov za useljavanje u stan iz hitnog programa je posjedovanje takozvane „Bečke stambene karte“, a ona određuje gornju granicu ličnih prihoda i stalno mjesto prebivališta od najmanje dvije godine. Podjelu dvije trećine stanova odrediće Stambeno savjetovalište, a u duhu uspješne integracije jedna trećina će biti predata Socijalnom fondu Beča.

Više od 60 odsto Bečlija živi u subvencioniranim ili opštinskim stanovima uz dobar Zakon o zaštiti stanara. Godišnje se izgradi 7.000 subvencioniranih stanova, što Beč svrstava u sami evropski vrh uspjeüne stambene politike.

(Izvor: EUROCOMM-PR Sarajevo)

Back To Top